Maa- ja kotitalousnaiset

MKN ruoka nettiin

MKN Ruoka

Ruoka- ja ravitsemusasiantuntija Asta Asunmaa piti ruokakursseja erilaisille työ-, harraste- ja Maa- ja kotitalousnaisten paikallisyhdistyksille. Erityisen suosittuja olivat nuotioruoka- ja sienikurssit.

Seinäjoen seudun uudistuvat ruokatarinat -hanke päättyi vuoden puolessa välissä. Hanketta toteutettiin yhteistyössä Turun yliopiston Seinäjoen elintarviketutkimusyksikön kanssa. Ruokatarinoita saatiin kerättyä sekä osallistavien työpajojen että verkkokyselyn avulla yli tavoitteen. Hankkeessa tuotettiin erittäin suosituiksi nousseita Facebookin live-lähetyksiä, joiden teemat valittiin ruokatarinoinnissa vahvasti esiin tulleista keskustelunaiheista, kuten sima, glögi ja rosolli. Livelähetykset ovat katsottavissa edelleen Etelä-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisten Facebook-sivulla.

2020 alkoi nelivuotinen Cities 2030 – co-creating resilient and sustainable food system -hanke. Into Seinäjoen kanssa toteutamme pilottina sekä living lab että policy lab -toimintaa ”The healthy kids of Seinäjoki” -teeman sisällä. Partnereita hankkeessa on 41. Toimintavuoden aikana hanke lähti hyvin käyntiin vallitsevasta tilanteesta huolimatta. Tapaamiset partnereitten kanssa hoidettiin etäyhteyksiä hyödyntämällä. Loppuvuodesta saatiin keskusteluyhteys auki living lab -kokeilun tekemisestä yhteistyössä Seinäjoen lyseon kanssa.

MKN Yritys

Ruokaprovinssimerkki

Etelä-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaiset hallinnoivat Ruokaprovinssimerkkiä. Ruokaprovinssimerkistä kuluttaja tietää, että sen omaava yritys tekee työnsä kolmea arvoa kunnioittaen: eteläpohjalaisesti, pikkuisen paremmin ja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Päästäkseen merkkiyrittäjäksi yritys käy auditointiprosessin, jonka tulosten perusteella ruokaprovinssimerkkiryhmä päättää merkin myöntämisestä yritykselle tai tuotteelle. Ruokaprovinssimerkin voi saada myös Etelä-Pohjanmaalla toimiva ruoka-alan kehittämisorganisaatio. Lisätietoa ruokaprovinssimerkistä.

Hygieniapassitestausta järjestettiin säännöllisesti elinkeinotalolla ja tilauksesta myös muualla maakunnassa.

MKN Maisema

Jatkoimme aktiivisesti vihersuunnitelmien tekemistä kotitalouksille, asunto-osakeyhtiöille ja suunnittelutoimistoille. Yhteistyökumppaninamme on vihersuunnittelutöiden osalta toiminut Hankkijan toimipisteet eri puolilla maakuntaa. Yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen kanssa suojelimme erittäin harvinaisia tummaverkkoperhosia.

Valio ja Atria Carbo -monimuotoisuusselvitykset tehtiin sekä valiolaiselle maitotilalle sekä atrialaiselle nautatilalle.

Inspect-vieraskasvilajihanke jatkui toimintavuoden aikana ja käytännön työnä tehtiin selvitys vuohien hyödyntämistä torjuntatyössä.

Green Care hoiva -hanke jatkui ja teimme yhteistyötä Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymän kanssa Green Care hoivapalvelun kumppanuusmallin hiomiseksi ja maatilayrittäjien valmentamiseksi hoivapalvelun Green-osion toteuttamiseen. Hankkeen valmennusryhmät käynnistettiinVuoden maisemateko 2021

Vuoden 2021 maisemateon voittajaksi Etelä-Pohjanmaalla valittiin Timo Rintala, ympäristörenki, Alavuden kaupunki. Palkintoa olivat noutamassa Etelä-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisten vuosikokouksen yhteydessä järjestetyssä palkitsemistilaisuudessa ympäristörenki Timo Rintala, kaupunginjohtaja Liisa Heinämäki ja maankäyttöjohtaja Kimmo Toivola.

Yhteisöllisyys ja järjestötyö

Järjestimme yhteistyössä Keski-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisten kanssa jäsenistölle interaktiivisia webinaareja pitkin vuotta. Webinaarien aiheina olivat Kodin järjestys, Miniyrtit, Puutarha, Luontomatkailu, Kekrin perinteet sekä Naisyrittäjien tarinat. Suositut webinaarit vetivät yhteensä noin 200 osallistujaa.

Maa- ja kotitalousnaisten kekri – Visiitti Ruokaprovinssiin

Järjestimme yhteistyössä Keski-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisten kanssa valtakunnallisen Kekrijuhlan. Koronan vaikutuksesta tilaisuudessa oli mukana 150 osallistujan sijaan 42 maa- ja kotitalousnaista. Kekristä järjestettiin myös Facebookin kautta live-lähetys, jonka avulla seuraajat pääsivät mukaan juhlaan.

Kekrin ohjelma oli monipuolinen ja järjestelyt saivat osallistujilta kiitosta. Tilaisuuden avasi puheenjohtajamme Mervi Mäki-Neste ja juhlan pääpuheen piti kansanedustaja Paula Risikko. Päivässä puhujina olivat myös Atrian pihviliha-asiantuntija Susanna Vehkaoja sekä Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen toimihenkilöt. Illan ohjelmana nautimme Kekriteatterista.