Kasvinsuojelututkinto nyt vain 40 € (sis. alv), yrittäjä- ja yritysjäsenillemme 35 €! Suorita tutkinto nyt

Viljelyn ideat innovaatioiksi

2 min lukuaika

Tuottajalle kiitos -stipendien haku on avautunut seitsemättä kertaa. Vaasan Oy:n, K-ryhmän ja ProAgrian yhteistyössä jakamissa stipendeissä keskitytään viljan viljelyyn tai jatkojalostukseen liittyviin innovaatioihin ja ideoihin. Stipendien avulla voidaan tarjota viljelijöille aito kiitos ja kannustin viljelyn kehitystyöhön ja koko arvoketjun vastuullisuuden edistämiseen. Hakea voi 13.4.2025 saakka.

Vaasan Yhteistyo Artikkeli Uuutinen

Tuottajalle kiitos -stipendeillä tuetaan tänäkin vuonna viljan viljelyn innovaatioita. Hakemuksissa toivotaan ehdotuksia laadukkaan viljan kestävään ja kannattavaan tuottamiseen ympäristö-, ilmasto- ja luonnon monimuotoisuustavoitteet huomioon ottaen. Lisäksi toivotaan hakemuksia liittyen hyväksi koettujen tuotantomenetelmien levittämiseen muille viljelijöille vertaistukiverkostojen kautta.

Stipendien avulla viljelijöille tarjoutuu uudenlainen mahdollisuus kasvattaa omaa osaamistaan ja saada tukea tuoreille ideoille, jotka vievät koko toimialaa eteenpäin. Jaettavat stipendit ovat suuruudeltaan 3 000–10 000 euroa per hakija, ja stipendejä jaetaan hakemusten ja harkinnan mukaan.

”Tuottajalle kiitos -stipendihaku on maatalousalan merkittävin innovaatiojärjestelmä, joka on tuottanut 36 uutta palkittua innovaatiota alalle. Stipendejä on jaettu nyt jo lähes 300 000 euron edestä”, kuvaa stipendien merkitystä ProAgria Keskusten Liiton yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtaja Suvi Anttila.

Tuottajalle kiitos -yhteistyön tarkoitus on jakaa rahallista tukea ruokaketjun alkupäähän mahdollisimman suoraan ja hyödyllisellä tavalla. K-ruokakauppojen valikoimaan ovat jo vuodesta 2015 lähtien kuuluneet Tuottajalle kiitos -tuotteet, joiden myyntihinnasta osa tuloutetaan suoraan alkutuottajille.

”Suomalainen ruoka on meille K-ryhmässä arvovalinta ja myös asiakkaidemme keskuudessa arvostus kotimaista ruokaa kohtaan on ollut korkealla pitkään. Alkuvuodesta toteutetun kyselytutkimuksemme mukaan 75 prosenttia asiakkaistamme ostaa suomalaisia tuotteita tukeakseen kotimaista tuotantoa. Tuottajalle kiitos -tuotteiden ostaminen on helppo tapa tukea suomalaisia ruoantuottajia ja kotimaisen viljelyn kehittämistä”, Keskon päivittäistavaratoimialan tavarakaupasta ja vastuullisuudesta vastaava johtaja Harri Hovi toteaa.

Kestävämmän viljelyn innovaatiot turvaavat kotimaisten viljojen tulevaisuuden

Viime vuonna stipendin sai kahdeksan viljelijää. Heidän joukossaan oli Samuel Jussila, joka jakoi tietoa hyvistä viljelykäytänteistä tilallaan Janakkalassa järjestämässään pellonpiennarpäivässä. Viime kesänä hän järjesti tapahtuman Tuottajalle kiitos -stipendin tuella. Stipendi auttaa myös kattamaan koetoiminnan kuluja, joita syntyy esimerkiksi suunnittelusta, käytännön toteutuksesta ja tulosten raportoinnista ymmärrettävässä muodossa.

”Viljelijät kohtaavat yhä suurempia haasteita ilmaston muuttuessa, kestävyysvaatimusten kiristyessä ja kannattavuuden kärsiessä. Uusia innovaatioita ja tiedon tehokasta levittämistä tarvitaan enemmän kuin koskaan. Olemme ylpeinä mukana tarjoamassa kannustimia viljan viljelijöille, joita ilman emme voisi leipoa suomalaisten rakastamia leipiä”, kommentoi Vaasanin liiketoimintajohtaja Minna Cousins.

Hakuohjeet

Tuottajalle kiitos -stipendiä voi hakea 12.3.–13.4.2025. Linkki hakulomakkelle löytyy sivun alareunasta, kuten myös aiempien stipendinsaajien haastatteluihin. 

Tämän vuoden stipendin saajat valitsee asiantuntijaraati, joka muodostuu Vaasanin, ProAgrian, K-ryhmän, MTK:n sekä Lantmännen Agron edustajista.

Stipendeinä jaettava rahasumma on kertynyt Vaasanin Tuottajalle kiitos -leipien myynnistä.
 

Lisätietoja:

Minna Cousins, liiketoimintajohtaja, Vaasan Oy p. 040 553 4949 tai minna.cousins@vaasan.com
Harri Hovi, päivittäistavaratoimialan tavarakaupan johtaja, Kesko p. 050 383 7584 tai harri.hovi@kesko.fi
Suvi Anttila, yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtaja, ProAgria Keskusten Liitto p. 040 560 8551 tai suvi.anttila@proagria.fi
 

Stipendin saaneita innovaatioita