Tuottajalle kiitos -stipendillä tutkitaan pellavan käyttöä kasvimaan katemattona

2 min lukuaika

Referenssit

Hollolalaisella Niipalan tilalla on kehitetty viimeiset pari vuotta systemaattista yhteisömaatilatoimintaa, jossa tilan kumppanit voivat kehittää omaa yritystoimintaansa tilalla. Yhteistyössä pellavan jatkojalostajan kanssa syntyi idea tutkia pellavantuotannon sivujakeiden hyödyntämistä ekologisena katemateriaalina kasvimaalla.

Mikko Niipala tuottajalle kiitos 2023 kuva Jarkko Lehtopelto

- Tajusin, että mielenkiintoinen pellava on meillä hukattu perinteinen tekstiilikuituaines. Näen tärkeänä arvona, että vahvistaisimme kotimaista omavaraisuutta ja paikallisuutta myös tekstiilikuitujen osalta, sanoo tilan isäntä Mikko Niipala.

Yhteisömaatilalla hyödynnetään eri tuotantohaarojen synergioita. Tilalla on tällä hetkellä kumppanina kymmenkunta yrittäjää, joista yksi on kuitupellavan jatkojalostaja. Niipalan tilalla lähdettiin kokeilemaan pellavanviljelyä vuonna 2022, ja sen jatkojalostuksesta syntyneiden sivujakeiden käyttöä tutkitaan nyt katemateriaalina. Stipendin avulla päästään tekemään vertailevaa tutkimusta eri katteiden välillä ja analysoimaan, mitä aineita eri katemateriaaleista siirtyy maaperään.

- Viherkatteiden hyödyntämisellä kasvimaassa on vahva ekologinen peruste, jotta pystytään korvaamaan kalvopohjaisia katteita ja vähentämään tarvetta muokata maata. Viherkatteesta saadaan ravinteita ja se maatuu, mikä lisää maaperän multavuutta, kuvailee Niipala.

Tila on yhteisötoiminnan ja kumppaneidensa kautta verkostoitunut laajasti. Lähellä Lahdessa on paikka, jossa pellavasta saadaan teetettyä katemattoa. Muita aktiivisia kumppaneita, jotka hyödyntävät Niipalan tilaa toiminta-alustana, on tällä hetkellä seitsemän, mm. kaksi rakennusyritystä, ateriapalveluyritys, kaksi kotieläinyrittäjää ja ohjelmapalveluosuuskunta. Lisäksi tänä vuonna on kuluttajakumppaneina ollut 93 kotitaloutta, joiden kanssa tuotetaan kasvimaasato.

- Innovaatiot syntyvät yhteistyöstä, yksin emme olisi tähän lähteneet, korostaa Niipala.

Innovaatioita tukeva Tuottajalle kiitos -stipendi on Niipalan mielestä arvokas mahdollisuus. Tärkeää on, että stipendejä myönnetään ennakkoluulottomasti ja rohkeasti, jotta uusia portteja aukeaa. 

Stipendi mahdollistaa Niipalan tilalla kahden erilaisen kuitupellavan sivujakeista tehdyn katemateriaalin, kuitumaton ja puhdistettujen päistäreiden, vertailun. Tutkimuksen näkökulmina ovat mm. rikkaruohon kasvu, kosteus, maanpinnan lämpö, ravinteet, käyttöikä ja kustannukset. Raakamateriaalina on Niipalan tilalla viljellyn pellavan jalostuksesta syntyneet sivuvirrat. Tuloksia verrataan markkinoilta löytyviin ja/tai tilan nykyisiltä yhteistyökumppaneilta saataviin materiaaleihin. Tärkeä osa kokeilua on myös tutkia pellavakatteiden toimivuutta alueilla, joissa on lehtokotiloita.

Niipalan tila on luomumaatila Hollolassa. Viljelyalaa on noin 18 hehtaaria. Tilan päätuotantosuuntana on kumppanuusmaatalouden toimintamallilla toimiva puutarhatuotanto, jonka rinnalle rakennetaan muuta erikoiskasvituotantoa erityisesti kuitukasvien parissa. Tilan elinkeinotoimintaa kehitetään ns. Yhteisömaatila-konseptilla, jossa kumppanuuksilla tilaa rakennetaan alustaksi monialayrittäjyydelle ja kyetään luomaan tuotanto- ja jalostuskokonaisuuksia.