Tuottajalle kiitos -stipendi gluteenittoman tuotannon kehittämiseen

2 min lukuaika

Referenssit

Korppila käyttää 10 000 euron stipendin puhdaskauran viljelyn ja jatkojalostamisen kehittämiseen gluteenittomiksi tuotteiksi.

Markus Korppila käyttää stipendin puhdaskauran viljelyn ja jatkojalostamisen kehittämiseen.

Markus Korppila oli ensimmäisten joukossa, kun ProAgrian, Vaasan Oy:n ja K-ryhmän Tuottajalle kiitos -stipendejä myönnettiin helmikuussa 2020. Korppila käyttää 10 000 euron stipendin puhdaskauran viljelyn ja jatkojalostamisen kehittämiseen gluteenittomiksi tuotteiksi. Kuhmoisissa sijaitseva Multa-Korppilan tila oli vuoteen 2018 saakka lypsykarjatila. Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä vaihtui myös tuotantosuunta. Nyt osa-aikaisesti hoidetun tilan pelloilla kasvaa puhdaskauraa, kuminaa ja tattaria. Kumina ja tattari ovat sopimustuotannon piirissä ja kauran jalostaminen omiksi, gluteenittomiksi tuotteiksi on hyvässä alussa. Tällä hetkellä myynnissä on kaksi tuotetta: suurimo ja hiutale.

Jatkuvaa kehittämistä

Stipendirahoja Markus Korppila on tähän mennessä käyttänyt tuotantotilojen parantamiseen, gluteenittomuuden varmistamiseen ja pakkauskoneen rakentamiseen. - Laadun varmistaminen on minulle tärkeä asia. Kaurapelloilla tehdään kitkentäkierrokset muiden lajien poistamiseksi. Kaikki työvaiheet tehdään omalla tilalla ja lopputuotteesta tehdään satunnaisotannalla laboratoriotasoinen testi gluteenittomuuden varmistamiseksi, Korppila kertoo. Korppila kehittää tuotantoprosessin kokonaisuutta koko ajan. - Mietin, mikä on tuotannon hitain tai kuormittavin vaihe ja pyrin parantamaan sitä, hän kertoo.

Vastaanotto ollut hyvä

Korppilan tuotanto on vielä pienimuotoista ja myynti tapahtuu Reko-ruokapiirin ja kahden lähikaupan kautta. Hiutaleet ja suurimot ovat saaneet hyvän vastaanoton, mikä antaa uskoa tulevaan. - Parasta olisi, jos voisi kaiken viljellyn kauran myydä jalostettuna, hän sanoo.
- Puhdaskaurasuurimon monikäyttöisyys on yllättänyt itsenikin. Sillä pystyy korvaamaan riisin missä reseptissä tahansa. Kaura on lisäksi maukas ja ravitsemuksellisestikin riisiä parempi, Korppila sanoo.

Marjo Marttinen

Lue lisää Tuottajalle kiitos -stipendihausta.