Lampaiden seurantapannat nopeuttamaan laidunkäyntejä

2 min lukuaika

Referenssit

TK2022 Parikan tila Pia ja Anssi Parikka vaaka

Heinolassa sijaitseva Parikan Tila on Anssi ja Pia Parikan johtama luomutila, joka toimii valkoisen suomenlampaan jalostuslampolana. Tilalla on 300 uuhta, 20 siitospässiä ja noin 450 karitsaa. Tilan kaikki uuhet ovat suomenlampaita. Noin 250 hehtaarin peltopinta-alan lisäksi tilalla on 280 hehtaarin verran perinnebiotooppikohteita hoidettavanaan. Tuottajalle kiitos -stipendi myönnettiin lampaiden seurantapantojen käyttöönottoon laajoilla, usein mäkisillä ja puustoisilla alueilla.

- Tulemme hyödyntämään pantoja perustyössämme lampaiden etsinnässä ja niiden hyvinvoinnin tarkastamisessa. Pantojen avulla laiduntarkastukset nopeutuvat, sillä niiden avulla lampaiden paikantaminen käy nopeasti. Ilman pantaa etsintään voi kulua jopa useita tunteja, kertoo Parikka.

Tilan hoitamat perinnebiotooppikohteet sijaitsevat hajanaisilla alueilla. Stipendin turvin tilalla päästään testaamaan, miten digitaalinen panta toimii heikomman GPS-signaalin alueilla. Hyvin toimiessaan panta nopeuttaa valvontaa ja tuo tehokkuutta, jolloin tilojen voisi olla mahdollista lisätä perinnebiotooppialueiden hoitoa.

- Digitaalisuuden hyödyntäminen laidunnuksessa on välttämätöntä, koska tilat kasvavat koko ajan. Uhanalaisten perinnebiotooppien huolehtiminen on todella tärkeää, mutta sille on myös kova yhteiskunnallinen paine, miettii Parikka.

Panta tuottaa sovellukselle tietoa esimerkiksi eläimen aktiivisuudesta ja ruumiinlämmöstä ja hälyttää poikkeavista tiedoista. Kyseessä voi olla karkuretkellä olevat lampaat tai kasvanut koira- tai petovahinkoriski. Paikannus nopeuttaa toimintaa ja turvallisuus kasvaa, vaikka laitumilla kierretään päivittäin.

Suunnitelmissa on laittaa jokaiselle laidunryhmälle panta kaulaan ja seurata, miten tekniikka toimii Suomen oloissa. Pannan akku on mitoitettu yhdelle kesälle. Parikka iloitsee stipendin tuomasta mahdollisuudesta päästä kehittämään lammastilan arkea ja näkee siinä mahdollisuuksia myös naudoille ja hevosille.

- Yleensä tekniset uudistukset tulevat käsityövaltaiselle lammasalalle hitaasti. Olemme menossa kohti ihan erilaista maailmaa tällä täsmävalvonnalla!

Parikan tila on Facebookissa @parikantila.