Kristian Bengts kehittää ekosysteemipalveluita

2 min lukuaika

Referenssit

Miten voidaan mitata esimerkiksi maan terveyttä, biologista monimuotoisuutta tai hiilensidontaa? Nämä ovat kysymyksiä, joita maanviljelijä Kristian Bengts Närpiön Hemmanetilla pohtii. Hänelle myönnettiin ProAgrian Tuottajalle kiitos-stipendi ekosysteemipalvelujen kehittämiseen liittyvistä kokeilustaan.

Bengts Kristian 10 2023 Lindqvist Madelene

Tuottajalle kiitos -stipendi jaetaan vuosittain Suomen eri maanviljelijöille ProAgrian, K-ketjun ja Vaasanin yhteistyönä. Stipendi edistää maatalouden innovaatioita maanviljelijöiltä saatujen konkreettisten ideoiden ja innovaatioiden kautta. Vuonna 2023 myönnettiin yhteensä viisi stipendiä innovatiivisille projekteille ympäri Suomea.

- Voisi olla että esimerkiksi lasketaan kuinka monta matoa saadaan yhdellä lapioniskulla. Kehittämällä konkreettisia tapoja mitata esimerkiksi biodiversiteettiä tai hiilensidontaa, voi myös perustella maksun ottamista ekosysteemipalvelusta. Tavoitteena on kehittää sellainen menetelmä, joka on helppo kvantifioida ja voisi tarjota ylimääräistä tuloa maanviljelijälle, selittää Bengts.

Kristian Bengts saa apurahan ”Ekosysteemipalvelujen kehittäminen ja tiedonvälitys”. Käytännössa tämä tarkoitta kokeilutoimintaa Bengtsin omalla tilalla, Hemmanetissa. Kokeiden ja tiedonvälityksen avulla yritetään kehittää tapoja mitata erilaisia ekosysteemipalveluja.

- Maailmalla on tällä hetkellä myynnissä ekosysteemipalveluja (kuten ilmastokorvaus), mutta niitä ei ole täysin sovellettu suomalaisiin olosuhteisiin, Bengts huomauttaa.

Haastattelupäivää edeltävänä päivänä Bengts on skannannut joitakin peltojaan traktorissa olevan maanskannerin avulla. Skanneri mittaa gammasäteilyä maasta, jo tuloksista voidaan muun muassa nähdä maaperän tyyppi koko maakerroksesta ja nähdä myös tiivistymisvaurioiden vaikutukset.

- Tulokset ovat osittain olleet yllättäviä. Tuloksissa odotettiin maan tiivistymisen olevan laajaa, olemme voineet löytää juurien jäänteitä syvältä maakerroksessa, Bengts kertoo.

Teksti ja kuva: Madelene Lindqvist


Läs artikeln på svenska