Maatilojen kestävän johtamisjärjestelmän koulutuksia

2 min lukuaika

Referenssit

TK2022 Mantereen tila Philipp ja Niina Mayer

Mantereen tila on luomukarjatila Lempäälässä, jossa viljellään noin 150 hehtaaria maata ja suoramyydään ylämaankarjan lihaa ravintoloihin ja kuluttajille. Tilan isäntä, Philipp Mayer, on valmistunut Yhdysvalloissa kokonaisvaltaisen tilanpidon neuvojaksi ja järjestää aiheesta koulutuksia ja antaa neuvontaa. Hän johtaa tilaa yhdessä puolisonsa Niina Mayerin kanssa.

Tilan johtamismenetelmä, Holistic Management, tarkoittaa maatilojen kestävää johtamisjärjestelmää, jonka periaatteiden ja toimintamallien avulla voidaan luoda taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävä maatalouskokonaisuus. Philipp on kouluttanut ryhmiä ja yksittäisiä asiakkaita ympäri Suomen.

- Tuottajalle kiitos -stipendillä kehitämme koulutus- ja neuvontatoimintaamme. Haluamme auttaa viljelijöitä viljelemään kustannustehokkaasti helposti toteutettavilla menetelmillä, sanoo Niina.

Koulutusten keskiössä on taloussuunnittelu, biologinen seuranta, laidunnus ja viljelijäperheen hyvinvointi. Stipendillä tuotetaan koulutuksiin parempaa ja laadukkaampaa sisältöä. Videoiden, luentomateriaalien ja erilaisten grafiikoiden lisäksi suunnitelmissa on käännättää englanninkielistä opetusmateriaalia suomeksi. Opetuksessa tullaan hyödyntämään myös kokonaisvaltaista tilanpitoa harjoittavilta tiloilta koottua dataa regeneratiivisesta viljelystä.

Kevään akuutin kannattavuuskriisin keskellä Mayerit ovat todenneet käytännössä tekevänsä itsekin juuri oikeita asioita kouluttamiensa oppien mukaisesti.

- Kun ostin 40 kiloa siemeniä, siemenmyyjä naureskeli, että etkö enempää osta, kun on iso tila. Olemme hyvin omavaraisia, pelloilla on hyvä kasvukunto ja toimintaa on järkeistetty pitkään, mistä on paljon apua kriisissä, kuvailee Niina.

Mayerit toivovatkin olevansa positiivinen esimerkki muille viljelijöille siinä, että vaikeassa taloudellisessa tilanteessa voi lähteä johtamaan toimintaa uudella tavalla, kunhan muuttaa sen, miten ajattelee ja miten tekee asioita. Kaikki lähtee viljelijästä itsestään.

- Viljelijä on maatilan tärkein tuotannontekijä, kiteyttää Niina.


Mantereen tilan verkkosivuille pääset tästä.