Tuottajalle kiitos -stipendit kahdeksalle innovaatiolle

3 min lukuaika

Uutinen

Tuottajalle kiitos -stipendin saajat on nyt valittu kuudetta kertaa. Stipendien kautta tuetaan viljanviljelyn uusia innovaatioita ja tiedon jakamista niistä. Tällä kertaa ideat keskittyvät viljantuotannon uudistuksiin. Jaettava summa oli kaikkiaan 68 000 euroa. Stipendit jaetaan Farmarissa torstaina 4. heinäkuuta Farmari-lavalla Seinäjoki Areenan A-hallissa.

Antti Kartano Tuottajalle kiitos 2024 uutinen

”Stipendiohjelma on maatalousalalla merkittävin alusta viljelyä kehittävien uusien käytäntöjen kokeilemiseen ja toimeenpanoon. Ne ovat saaneet kehittämisen alkuvaiheessa merkittävän tuen, jota ei ole paljoa saatavilla”, ProAgrian vastuullisuusjohtaja Suvi Anttila kertoo.

Tuottajalle kiitos -stipendit 2024

  • Samuel Jussila, Janakkala, 10 000 euroa, Hyvien viljelykäytäntöjen jakaminen muille viljelijöille tilakokeista
  • Antti Kartano, Isokyrö, 6 000 euroa, Puurokauran kuivaus aurinkoenergialla
  • Kristian Keränen, Muhos, 6 000 euroa, Pohjoissuomalaisen syysviljan viljelyn aikaansaaminen
  • Elisa Koskinen, Kouvola, 10 000 euroa, Vihreän viljelyjärjestelmän kehittäminen kerääjäkasveja hyödyntämällä
  • Eero Puuppo, Hattula, 10 000 euroa, Luomusuorakylvön kehittäminen
  • Jouni Rantala, Nilsiä, 6 000 euroa, Piensiementen kylvölaite keskipakolevittimen yhteyteen
  • Jarno Tuominen, Paimio, 10 000 euroa, Rypsin viljelyä lisäävä innovaatio, kevät ja syysrypsin viljely yhdellä kertaa,
  • Jarmo Pylkkö, Nivala, 10 000 euroa, Hukkakauran etsiminen pelloilta dronen ja tekoälyn avulla

Stipendistä intoa kehittämiseen

Tuottajalle kiitos -stipendi myönnettiin tällä kertaa muun muassa isokyröläiselle Antti Kartanon tilalle puurokauran kuivaukseen aurinkoenergialla.

”Tuottajalle kiitos -stipendin myötä saimme lisäpontta ja intoa lähteä visioimaan erilaisia ratkaisuita ja toteutuksia aurinkoenergian hyödyntämiseen. Tunnustus on meille todella hieno ja taloudellisesti merkittävä asia” Kartano kertoo.

Kestävä viljely painotuksena

Vaasan Oy:n näkökulmasta Tuottajalle kiitos -stipendit ovat merkittävä kannustin viljelijöille, jotka ovat avainroolissa kestävän viljelyn edistämisessä.

”Viljelijät ovat avainasemassa ruokaketjun kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Hakemuksia lukiessamme saamme vuodesta toiseen todistaa muutosta ajavien viljelijöiden kykyä ajatella pidemmälle ja kehittää omaa toimintaansa. Stipendien avulla voimme tarjota konkreettista tukea uusien ideoiden kehittämistyöhön ja toimeenpanoon, jotta suomalaiset viljelijät voivat näyttää maailmalle kestävämmän ruuantuotannon mallia”, toteaa Vaasanin liiketoimintajohtaja Minna Cousins.

Taustaa Tuottajalle kiitos -stipendeistä

Stipendiohjelma etsii hakijoilta innovatiivisia ehdotuksia, jotka edistävät laadukkaan viljan tuotantoa kestävällä ja taloudellisesti kannattavalla tavalla, ottaen huomioon ympäristön, ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden. Hakijoita kannustetaan myös jakamaan tuotantomenetelmiään vertaistukiverkostojen kautta. Seuraava Tuottajalle kiitos -stipendihaku toteutetaan vuoden 2025 alussa.

Tuottajalle kiitos -stipendejä valittiin tänä vuonna kuudetta kertaa. Stipendejä on saanut nyt 36 hakijaa ja stipendeinä on jaettu kaikkiaan 297 000 euroa. Hakemuksia stipendeihin on tullut kaikkiaan lähes 200.

Stipendinsaajat valitsee asiantuntijaraati, johon kuuluvat Vaasanin, ProAgrian, K-ryhmän, MTK:n ja Lantmännen Agron edustajat. Vaasanin leipien myynnistä kertyvä tukisumma jaetaan suomalaisille viljelijöille stipendien muodossa kerran vuodessa. Vaasanin Tuottajalle kiitos -tuotteita ovat esimerkiksi Vaasan Ruispalat Tumma Herkku Tuottajalle Kiitos (tuki 5 senttiä) ja Pirkka Setsuuri (tuki 20 senttiä).

LISÄTIETOJA:

Minna Cousins, kaupallinen johtaja, Vaasan Oy p. 040 553 4949 tai minna.cousins@vaasan.com

Suvi Anttila, yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtaja, ProAgria Keskusten Liitto p. 040 560 8551 tai suvi.anttila@proagria.fi

Harri Hovi, K-ryhmän tavarakaupan ja vastuullisuuden johtaja, p. 050 383 7584 tai harri.hovi@kesko.fi

Vaasan Oy on suomalainen leipomoalan yritys, joka työllistää Suomessa noin 550 henkilöä. Yhtiön historia ulottuu aina vuoteen 1849, mikä tekee meistä Suomen vanhimman valtakunnallisen leipomoalan toimijan. Leivomme suomalaisten rakastamia leipiä viidessä leipomossa eri puolilla Suomea ja tehtävänämme on vahvistaa leipomotoimialan elinvoimaisuutta Suomessa. Tunnetuimpia tuotemerkkejämme ovat Vaasan Ruispalat, Vaasan Kaurasydän, Vaasan Kaura 100 %, sekä Vaasan hampurilais- ja hotdog -sämpylät. Suomen lisäksi leivomme myös Baltian maissa. Omistajamme Lantmännen Unibaken kautta olemme osa ruotsalaisten maanviljelijöiden omistamaa Lantmännen-monialakonsernia, joka on yksi Euroopan suurimpia toimijoita bioenergia-, kone-, maatalous- ja elintarviketoimialalla. Liikevaihtomme Suomessa ja Baltiassa vuonna 2020 oli 200 miljoonaa euroa. www.vaasan.fi

K-ryhmän noin 45 000 hengen poikkeuksellisen mukava porukka työskentelee päivittäin, jotta asiakkaiden olisi kiva käydä kaupoissamme Pohjoismaissa, Baltiassa ja Puolassa. Autamme noin 1 800 kauppaamme palvelemaan asiakkaitaan päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa. Teemme työtämme suurella sydämellä huomioiden samalla yhteiskuntaa ja ympäristöä. Uudistuaksemme kokeilemme innolla uutta. Teemme tämän, koska haluamme tarjota hyviä valintoja niin lähimarketin hyllyillä kuin verkossakin. www.kesko.fi

ProAgriaa vie vahvasti eteenpäin halu ja osaaminen tuottaa koko Suomessa maatila- ja maaseutuyrittäjille alan asiantuntijoina parhaita ratkaisuja kannattavuuden ja tuottavuuden parantamiseen. Kehitämme suomalaista maataloutta ja maaseutua vahvalla kokemuksella ja uudistavalla otteella. Palvelumme kattavat johtamisen, talouden ja tuotannon tiiviisti toisiinsa nivoutuvana kokonaisuutena. Vahvuutenamme on valtakunnallinen ProAgrioiden verkosto ja tiivis yhteistyö ja verkostoituminen muiden toimijoiden kanssa. Meitä on koko Suomessa 630 alan huippuammattilaista. Olemme vahvasti tulevaisuuteen katsova, uudistuva ja uudistava ProAgria-verkosto. #onnistummeyhdessä www.proagria.fi