Välikasvien hyödyt esille Tuottajalle kiitos -stipendin avulla

1 min lukuaika

Referenssit

Punkalaitumelainen Eero Levoniemi viljelee pääasiassa ruista, vehnää, kauraa ja ohraa sekä välillä myös öljykasveja, hernettä ja härkäpapua. Tilalla tähdätään peltojen hyvään kuntoon ja viljelyvarmuuteen. Välikasvien käytöstä on hyviä kokemuksia, joita ensi kasvukaudella lähdetään tutkimaan laajemmin.

Eero Levoniemi kuva Juha Aro

Kuva: Juha Aro

- Olen kokeillut välikasveja muutaman vuoden. Monen ajatushan on, että se on vähän pelleilyä. Ajattelin, että tehdään peltomittakaavan koe, jolla saadaan toivottavasti todistettua, että niillä on myös sadon määrään positiivinen vaikutus, sanoo Levoniemi.

Ensi kesän puintien jälkeen kylvetään ne välikasvit, joiden vaikutuksia mitataan kesän 2025 sadoista. Välikasveina käytetään pääasiassa ruista, hernettä ja härkäpapua. Jos tulokset osoittavat hyötyjä, kokeiluja luonnollisesti jatketaan.

Koetoiminta on suunnitelmissa toteuttaa kotitalon lähellä olevilla lohkoilla. Jos olosuhteet ovat kasvukaudella suotuisat, toiveissa siintää useiden satojen kilojen sadonlisä nollaruutuun verrattuna. Lohkoilla seurataan pellon multavuutta sekä eri lajikkeiden ja seosten vaikutuksia satoon.

- Uskon välikasveihin, sillä olen huomannut, että kun se pelto kasvaa jotain syksyllä ja keväällä lähdetään muokkaamaan, on se ollut joka tapauksessa parempi kuin sänkipelto, toteaa Levoniemi.

Peltokokeessa selvitetään myös mm. sopivaa siemenmäärää ja oikeaa kylvötapaa, kerääjäkasvin säästämistä välikasvin kanssa, välikasvin oikeaa päättämistapaa ja tarvittavaa kasvinsuojeluaineiden minimimäärää. Tuloksista saatua tietoa jaetaan viljelijöille sosiaalisessa mediassa ja pellonpiennartapahtumassa.