Tuoreita tunnelivadelmia vielä lokakuussa

1 min lukuaika

Referenssit

TK2022 Tyrvannon Marja ja Vihannes Jussipekka Markkanen Eino Markkanen

Jussipekka Markkanen viljelee poikansa Einon kanssa Tyrvännössä tunnelimarjoja 5,5 hehtaarilla, joista nelisen hehtaaria on vadelmaa ja loput mansikkaa. Tunnelivadelman viljely on vuosikymmenen aikana laajentunut yhdestä rivistä neljään hehtaariin. Tuottajalle kiitos -stipendi mahdollistaa kokeilun satokauden pidentämisestä.

- Viime vuonna vadelmaa kerättiin tunneleista 14 viikkoa. Tarkoitus olisi pidentää satokausi lokakuun alkuun saakka, sanoo Markkanen.

Kokeilussa kasvatetaan ruukusta kasvuun lähteviä uusia kasvuversoja, joista pyritään saamaan sato samana vuonna pääsadon jälkeen. Markkasen mukaan asiakkaiden suosikilla, makealla Vajolet-tunnelivadelmalajikkeella, on markkinarakoa pidemmälle syksyyn.

- Pyrimme tehostamaan viljelyä. Toisen sadon saaminen samoista taimista olisi huomattava kustannussäästö, Markkanen pohtii.

Stipendin avulla kokeillaan myös uutta kastelumenetelmää koealueella. Kastelurengas, jossa on neljä reikää, levittää vettä tasaisemmin kuin yksi tippu ruukussa. Kasvin vedenkäyttöä, kasvualustan ravinnepitoisuutta ja lämpötilaa seurataan reaaliajassa kasvualustasensoreiden avulla etäyhteydellä. Uutta on opeteltava, sillä viljely kehittyy jatkuvasti.

- Tavoitteena on, että kymmenen vuoden sisällä kasteluautomatiikka kastelee itsenäisesti, ja viljelijä vain hienosäätää, kiteyttää Markkanen.


Tyrvännön Marja ja Vihannes on Facebookissa ja Instagramissa tunnuksella @tyrvannonmarjajavihannes.