Kokemuksia ilmastoviisaudesta

3 min lukuaika

Ilmasto muutoksessa

ProAgrian ilmastohankkeissa on koottu kattavasti vinkkejä ja apuvälineitä viljelijän arkeen. Lue hankkeidemme viisi esimerkkiä ilmastoviisaudesta.

S 4 Ilmastohankkeiden artikkeli Sonja Kankaanpaa
Kuva: Sonja Kankaanpää

1. Ilmastohyötyjä ja hiilensidontaa kerääjäkasveilla? Eteläpohjalaisten pilottitilojen peltolohkoilla saatiin aiheesta selkeitä tuloksia Ilmastosoturit -hankkeen viljelytesteissä. Sitoutuvan ja vapautuvan hiilen määrän laskemiseksi otettiin biomassanäytteitä kasvustosta sekä mitattiin fotosynteesiä ja maahengitystä koelohkoilta.

- Mittaukset osoittivat selkeästi, että maan ollessa vihreäkasvipeitteinen, kasvusto yhteyttää enemmän kuin kasvuston aiheuttama maahengitys on. Tällöin hiiltä sitoutuu enemmän kasvustoon kuin sitä vapautuu maasta, kertoo mittauksista vastannut asiantuntija Janne Heikkinen.

    2. Myös syysviljoilla ja -öljykasveilla on useita hyötyjä, jotka auttavat ilmastonmuutokseen sopeutumisessa monipuolistamalla viljelykasvivalikoimaa. Satotason nosto Uudellamaalla -hanke tähtää näiden keinojen avulla tuottavampaan, kannattavampaan ja kestävämpään kasvinviljelyyn.

    - Syysviljat ja -öljykasvit pystyvät hyödyntämään kevätkosteuden kevätviljoja paremmin, ne välttyvät kevätkylvöisiä kasveja kiusaavilta tuholaisilta ja taudeilta ja ne päästään usein korjaamaan ennen syyssateita, jotka voivat ilmastonmuutoksen myötä lisääntyä, kertoo asiantuntija Lauri Lehtilä.

      Kuva: Satu Paananen

      3. Ennen kaikkea syyskasvien avulla on mahdollista pidentää kasvipeitteistä aikaa pellolla, mikä edistää maan rakennetta ja mikrobiston aktiivisuutta. Varsinais-Suomessa jännitetään parhaillaan, miten syyskylvöiset kasvit ovat talvehtineet ja lähtevät uuteen kasvuun. Usealla tilalla mietitään riskien hallintaa viljelykierron, tuotantopanosten käytön optimoinnin sekä hintojen kiinnittämisten ja viljelysopimusten kautta, kertoo asiantuntija Satu Paananen Tieto käyttöön – hiili peltoon (Hiilipelto) -hankkeesta.

      - Aina oppii omistakin pelloista uutta, kun porukalla analysoidaan ja vaihdetaan kokemuksia. Maatalous on yksinään tuhertamista, mutta hankkeen pienryhmissä pääsee keskustelemaan samanhenkisten ihmisten kanssa. He ymmärtävät, mistä puhutaan, kertoo pienryhmiin osallistunut yrittäjä Sarita Silvennoinen.

      4. Teollisuudessa syntyviä sivuvirtoja voidaan hyödyntää orgaanisena maanparannusaineena pelloilla. Kuusivanerin valmistuksessa syntyvästä hautomokuoresta kehitettiin toimiva maanparannusaine Hiili hallintaan – ravinne ruokkimaan (Hihat) -hankkeessa ProAgrian, Luonnonvarakeskuksen ja UPM:n yhteistyöllä. Hautomokuorta hyödyntävät paikalliset viljelijät.

      - Orgaanisen aineen lisäys peltoon on parantanut maan rakennetta ja multavuutta. Karkeilla kivennäismailla siitä on hyötyä ravinteiden sitoutumiseen ja kosteuden pidättymiseen, kertoo asiantuntija Riitta Savikurki ProAgria Etelä-Savosta.

        5. Ympäristökioski on sähköinen ja maksuton työkalu, joka sisältää tietopankin ja selainpohjaisen sovelluksen. Se ehdottaa viljelijän peltolohkolle parhaiten soveltuvia toimenpiteitä, kertoo Ympäristöviisas viljelijä -hankkeen asiantuntija Riina Rahkila.

        - Parhaan hyödyn omalle tilalle saa, kun kioskin sisältöä käy läpi keskustellen eri asiantuntijoiden kanssa, kuvailee hankkeeseen osallistunut yrittäjä Tauno Paakkari.

        Verkoston voimaa

        Käytännön vinkkejä ja apuvälineitä on tärkeää jakaa myös muille. Kansainvälinen 1 500 pilottitilan verkosto muodostaa laaja-alaisen yhteisön, joka testaa ja toteuttaa yhdessä asiantuntijoidemme kanssa lukuisia demotapahtumia ilmastoviisaisiin viljelyratkaisuihin ja -menetelmiin.

        Projektin aikana pyritään vähentämään 35 % mukana olevien tilojen kasvihuonekaasupäästöistä osana EU 2030 -ilmastotavoitteiden saavuttamista. Kansainvälinen yhteistyö on myös yrittäjille innostava mahdollisuus esitellä tilan toimintaa ja ratkaisuja ulkomaisille luottokumppaneille.

        - On hyödyllistä miettiä laajan verkoston voimin, miten tilan toiminnasta voisi tehdä hiilineutraalimpaa ja taloudellisempaa. Tällaisiin hankkeisiin lähteminen ei mene ikinä hukkaan, yrittäjä Ilkka Matinolli summaa.


          ProAgria on mukana useissa ilmastoaiheisissa hankkeissa.

          Tutustu ja tule mukaan!