Johtaminen lähtee itsestä

3 min lukuaika

Referenssit

Lähteen maitotilan yrittäjä Jukka Vinkki on opetellut hyväksymään suunnittelun tärkeäksi osaksi työtään.

Kuva: Ella Karttimo

Voidakseen johtaa tilakokonaisuutta on lähdettävä liikkeelle omasta itsestä – annettava lupa istua läppärin tai ruutupaperin ääreen miettimään tulevaa. Jos vain juoksee tekemässä rutiineja, työpäivät täyttyvät niistä.

Lähteen maitotilaa Haapavedellä Mervi-vaimonsa kanssa luotsaavalle Jukka Vinkille on ollut yksi opettelun paikka hyväksyä myös suunnittelu tärkeäksi tehtäväksi.
- Oma ongelma on usein ollut se, etten ole riittävän ajoissa siirtänyt pieniä rutiinitöitä tai korjauksia työntekijöille, vaan ajatellut, että sama tehdä itse kuin selostaa toiselle.

Lähteen tila 130 lypsylehmän ja reilun 100 hehtaarin kokonaisuus, josta Vinkit ovat vastanneet vuodesta 2015 lähtien. Isäntäväen lisäksi tilalla on kaksi työntekijää ja tarpeen mukaan kausityövoimaa.

Tilan hiehokasvatus on ulkoistettu. Muun muassa kynnöt, kylvöt ja lietteen levityksen hoitaa urakoitsija.
- Töiden suunnittelussa johtamisella on iso rooli. Vaatii paljon etukäteissuunnittelua ja pohdintaa, kuka missäkin hommassa on hyvä ja tykkää siitä. Työn ei tarvitse aina olla mukavaa, mutta pitkässä juoksussa ihminen on tehokkaimmillaan, kun hän saa tehdä mieluisaa työtä.

Johtaminen vaatii aikaa

Vinkit ovat olleet mukana ProAgria Oulun johtamishankkeissa, viimeksi MaitoLiiderissä.
- Suurin oppi on ollut se, että olen alkanut järjestää aikaa johtamiseen – töiden suunnitteluun sekä muuhun laajempaan tuotannon ja talouden mietintään, jolla on merkitystä yrityskokonaisuudelle. Johtaminen ei onnistu muiden töiden lomassa, Jukka Vinkki sanoo.

Toinen suuri muutos on ollut rutiineista luopuminen. Kaikkea ei tarvitse eikä pidä tehdä itse, jos pienen tai isommankin työn voi hoitaa joku muu.
- Kun samat työntekijät ovat olleet tilalla jo hyvän aikaa, heille on kyllä jo syntynyt näkemys, miten meillä asiat hoidetaan. Jos itse on koko ajan laput silmillä rutiinihommissa, ei ehdi esimerkiksi navetalla pysähtyä ja katsella ympärilleen, miten siellä menee.

Ennakointi ja vastuunjakoa

Suunnittelu ja ennakointi ovat tuottaneet lyhyessä ajassa tulosta. Nykyisin tilanne on Jukka Vinkin sanoin vähemmän päällä, on opittu ennakoimaan.
- Jos ei ole aikaa pysähtyä, virheistään ei opi tai toisinpäin: ei hoksaa, että meni tosi hyvin.

Lähteen tilalla on pystytty parantamaan tuotantoa, eikä vain litroina ja noin 11 000 kilon keskituotoksena, vaan tunteihin, toimintatapoihin ja työvaiheisiin on tullut tehokkuutta.
- Paljon on ollut ja on edelleen opittavaa. Silti uskon, että vastuun jakaminen ja suunnitteluun paneutuminen näkyvät myös maitotankissa.

Vinkit eivät ole ehtineet nähdä yrittäjäurallaan tasaisia aikoja, vaan muutos on ollut jatkuvaa.
- Maatalous on elänyt aina muutoksessa. Kun tilan arki on hallinnassa ja johtaminen kunnossa, on helpompi ottaa vastaan myllerrykset.

Ulkopuolinen näkee enemmän

Lähteen tila on kuulunut tuotosseurantaan jo edellisten sukupolvien ajoilta 1950–60-luvun vaihteesta lähtien. ProAgria Oulun asiantuntijatiimi on ollut monessa mukana eläinten ruokinnasta erilaisiin talouslaskelmiin, liiketoiminnan suunnitteluun ja tukihakuun.
- Vaikka tila kehittyy, tulokset paranevat ja tuntee tietävänsä paljon, samaan hengenvetoon joutuu myöntämään, että on valtavasti opittavaa. Asiantuntija tuo tilalle paitsi osaamisensa myös ulkopuoliset silmät ja varmistusta siihen, että suunta on oikea, Jukka Vinkki sanoo.

Tärkeää on myös säännöllinen ajatustenvaihto parin luottokollegan kanssa.
- MaitoLiideri-hankkeen jatkona on pohdittu samanhenkisten isäntien epävirallisia tapaamisia, joissa voisi pohtia yhdessä ajankohtaisia asioita ja saada virkistystä arkeen.