Könnin Maamiesseura elää konevuokralla

2 min lukuaika

Referenssit

Ensi kesänä Könnin Maamiesseura on yksi Farmarin vierailukohteista.

Konnin miehet rajattu kuva Mari Viljanmaa

Ensimmäinen Könnin Maamiesseuran hankinta oli yhteinen kalkkiruisku navetoiden kalkitsemiseen. Nyt, 108 vuotta myöhemmin, kalusteluettelossa on vuokrattavissa 40 konetta ja laitetta. Seura perustettiin sata vuotta sitten helpottamaan pienten tilojen konetarpeita. Nykyään kustannussäästöjä hakevat kaiken kokoiset tilat.

– Pistämme koneita näytille pihalla olevalle kentälle, kun maamiesseura on Farmarin tutustumiskohteena ensi kesänä, seuran puheenjohtajana toimiva Vesa Iso-Tuisku ja sihteeri Jussi Haapala viittovat ulos Könnin kylätalon ikkunasta.

Miehet mainitsevat maamiesseuran vahvuudeksi historian, aktiivisen hallituksen ja koneenhoitajat. Iso osa maamiesseuroista on ajettu alas 1980- ja 90-luvuilla, mutta Könnin, Kiikerin ja Harjunmäen kylien alueella toimiva seura on pidetty hyvässä kunnossa. Seuran historian alkulehdiltä löytyy samoja sukunimiä kuin nykyisiltä aktiivijäseniltä.

Koneilla on kova käyttöaste, joten onneksi porukasta löytyy voimavaroja huolto- ja korjaustyöhön. Vuokratuloilla uusitaan ja monipuolistetaan kalustoa tarpeen mukaan. Seuran varapuheenjohtajalla Mikko Mäki-Latvalalla on konekauppa verissä, joten tietotaito uusista hankinnoista, niiden ominaisuuksista ja soveltuvuudesta seuran käyttöön on rautaista.

Ajatuksenvaihto ja yhteisöllisyys toimivat happena

Ensi kesän Farmarin vierailukohteenakin olevassa maamiesseurassa on 130 jäsentä. Miehet toivovat, että väkeä saataisiin lisää. 

– Nuoria pitäisi saada mukaan, koska heiltä nousee hyviä ajatuksia, Iso-Tuisku toteaa.

Kokouksissa ei tarvitse miettiä, onko kokous päätösvaltainen, sillä väkeä on aina hyvin paikalla. Virallisten asioiden lisäksi kokoontumisia on järjestetty jonkin ajankohtaisen asian tiimoilta, ja luennoitsijan puheenvuoron jälkeen on ollut mukava yhdessä vaihtaa ajatuksia aiheesta. Myös yhteisiä tulityökursseja on järjestetty. 

Naisten rooli järjestössä on ollut toimia seuran alajärjestönä, mutta käynnissä on Könnin Maaseutunaiset ry:n rekisteröityminen omaksi seurakseen.

Farmarin vierailukohteet

  • Alamarttila Oy, Sianliha- ja maidontuotanto, biokaasutila, Kurikka
  • Annin Marjatarha, Kauhava
  • Harjulan Maito Oy, Kauhava
  • Itämäentalo, Seinäjoki
  • Könnin Maamiesseura, Ilmajoki
  • Pentinmäen vuohitila, Kurikka
  • Söderfjärdenin viljelyalue, Vaasa

Lue lisää: farmari.net

Farmari logo 2024