Pohjoisuus vaatii varautumista

2 min lukuaika

Referenssit

Tenojoen varrella sijaitsevassa Utsjoen Nuvvuksen kylässä toimii Guttormin tila, jossa on ollut aktiivista toimintaa 60-luvulta saakka. Maatalous on suvulle elämäntapa, jota harjoitettiin jo silloin, kun Utsjoelle ei vielä kulkenut kunnollisia teitä.

Guttorm
Kuvassa vasemmalla yrittäjä Urho Guttorm, oikealla tilan jatkaja Jani Guttorm tyttärensä Elisen kanssa.

Nykyisin lähialueen karjatiloista on toiminnassa Guttormin lisäksi yksi, loput lähimmistä kollegoista sijaitsevat 200 metrin päässä sijaitsevan Norjan rajan toisella puolen. Yrittäjä Urho Guttorm näkee pohjoisessa maataloudessa edelleen mahdollisuuksia, vaikka sijainti haastaakin toimintaa niin lompakon kuin välimatkojenkin osalta.

- Rahaa täytyy varata rahteihin ja matkoihin normaalia enemmän, sillä lähin maatalouskauppa sijaitsee 470 kilometrin päässä Rovaniemellä. Esimerkiksi siemennys tuottaa maitotilalla haasteita korkeiden hintojen ja pitkien välimatkojen vuoksi, Urho kertoo.

  Ennakointi on valttia

  Tulevaan varautuminen ja kansainvälinen yhteistyö ovat Guttormin tilan vahvuuksia. Pirtin ikkunasta siintävä Tenojoki ja Norjan raja muistuttavat naapurimaihin pidetyistä yhteyksistä ja luottokumppaneista.

  - Yhteydenpito Pohjois-Norjan kollegoihin antaa vertaistukea ja luo yhteisöllisyyttä alan tekijöiden kanssa. Rajat ylittävä yhteistyö on alueellamme tärkeää, yrittäjä jatkaa.

   Urho Guttorm on asunut Nuvvuksen pienessä kylässä koko ikänsä ja arvostaa alueessa erityisesti rauhallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Alueen erityislaatuinen ja puhdas luonto luo mahdollisuuksia toiminnan kehittämiseen sellaisessa ympäristössä, jota muualla ei ole saatavilla.

   - Katsomme tulevaan pitkällä tähtäimellä ja hyödynnämme esimerkiksi lomamatkat ja muut reissut tarvittavien hankintojen tekemiseen. Pyrimme ennakoimaan tarpeemme hyvissä ajoin, vaikka yllätyksiltä ei voikaan välttyä, hän kertoo.

    Sukupolvelta seuraavalle

    Utsjokilaisella tilalla ollaan sukupolvenvaihdoksen äärellä Jani Guttormin ollessaan aikeissa jatkaa tilan ohjaksissa. Rahoituskuvioiden selvittyä tulevaisuuden näkymät näyttävät selkeiltä, ja elämäntyön siirtäminen uudelle sukupolvelle tapahtuu hyvillä mielin.

    - Olemme suunnitelleet parsinavettamme muuttamista lypsyasemalliseksi pihatoksi. Mietimme myös maatilamatkailun mahdollisuuksia, sillä siitä voisi olla alueen turisteille erityistä iloa, Jani kertoo.

     Tuleva yrittäjä kokee, että rahoittajia on vaikea saada vakuutettua pohjoisen maatalouden mahdollisuuksista. Tila jatkaa neuvotteluja pankkien kanssa ProAgrian asiantuntijoiden tuella.

     - Monesti tuntuu siltä, etteivät ihmiset ymmärrä, kuinka tärkeää alkutuottajien työ on. Olen huolissani siitä, miten itse jaksan kuunnella alaan kohdistuvaa kritiikkiä, Jani kertoo.

      Guttormin mukaan kasvukausi pidentyy Utsjoella vuosi vuodelta, ja pellolta saa helposti jopa kaksi nurmisatoa.

      - Jos maatalous on kannattanut täällä ennenkin, niin miksi se ei kannattaisi myös jatkossa, Jani summaa.