Sukupolvenvaihdos toi avoimemman ilmapiirin

2 min lukuaika

Referenssit· Johtaminen

Kokemäkeläinen Eetu Toroska yllättyi sukupolvenvaihdoksen vaatimasta ajasta. Hänen tärkein vinkkinsä prosessiin valmistautuvalle yrittäjälle onkin: keskustele ja varaa aikaa.

Eetu Toroska

Toroskan tila on ollut suvulla 1500-luvulta lähtien. Tilalla on 30 hehtaaria peltoa ja 60 hehtaaria metsää. Sukupolvenvaihdos nousi ajatuksiin ensimmäisen kerran pari vuotta sitten. Asiantuntijaksi otettiin Mikko Mattila ProAgriasta.

– Mikko hoiti homman jämptisti. Vastaukset tulivat nopeasti ja sain ohjeet eteenpäin. Ensimmäinen yhteinen keskustelu Mikon ja vanhempieni kanssa oli tärkeä. Siinä Mikko korosti, miten tärkeää keskusteluja avoimuus on, muistelee Eetu.

Palaverissa tilan tiedot vietiin aikajanalle ja muistiot lähetettiin aina kaikille osapuolille. Avoimuus lähensi perheenjäsenten välisiä suhteita.

– Piti opetella puhumaan asioista, vaikka se ei ainakaan minulle ole helppoa. Molempien osapuolten kokemukset on tärkeää huomioida. Ymmärrän hyvin, että vanhemmille on vaikeaa luopua elämäntyöstään. On mahtavaa, että he auttavat edelleen minua peltotöissä, Eetu iloitsee.

Avoimuus ja keskustelu sujuvoittivat sukupolvenvaihdosprosessia Eetun ja hänen vanhempiensa välillä. Kuvassa Eetun kanssa isä Juhani (oik).

Luetettavat laskelmat tärkeitä

Hintakeskustelu oli vaikein avata. Siihen oli suurena apuna Mikon tekemät kannattavuuslaskelmat, joita Eetu pähkäili ja tuumi lenkilläkin. Keskustelujen jälkeen päädyttiin hintaan, jolla tilan toimintaedellytykset säilyivät ja vanhemmat saivat elämäntyöstään palkkion.

– Mikko ei kaunistellut lukuja, oli rehellinen. Ei voi kuin kiittää Mikkoa sukupolvenvaihdoksen luotsaamisesta, se oli tosi miellyttävä ja luotettava kokemus, sanoo Eetu tyytyväisenä. 

ProAgrian asiantuntijat ovat hoitaneet myös muun muassa tilan vero- ja syysilmoitukset. Eetu sanoo arvostavansa asiantuntijoiden näkemystä ja kokemusta sekä sitä, että hän saa kaikki palvelut samasta talosta. Hän arvostaa myös mahdollisuutta hyödyntää Neuvo-rahoitusta.

Varaa aikaa vähintään vuosi

Talousasiantuntija Elina Karjalainen neuvoo varaamaan sukupolvenvaihdosprosessiin vähintään vuoden.

– Jo verottaja vaatii oman aikansa. Jos yritetään edetä nopeasti, ei jää tärkeää aikaa keskustelulle ja pohdinnalle. Monille tulee myös kiire nuoren viljelijän aloitustuen kanssa, kertoo Elina. 

Alle 41-vuotiaiden jatkajien on mahdollista saada aloitustukea, mikäli koulutusvaatimus, työkokemus ja yrittäjätulovaatimukset täyttyvät. Jos toiminta pohjautuu paljolti vuokramaiden varaan, jatkajan tulee saada kyseisistä lohkoista pitkät (n. 7 vuoden) vuokrasopimukset, jotta ne voidaan huomioida laskelmissa.

Spv tiekartta vaaka nettilatauskuva

Sukupolvenvaihdoksen tiekartta

Sukupolvenvaihdoksen tiekartta auttaa hahmottamaan sukupolvenvaihdoksen vaiheita ja etenemisaskelia. Asiantuntijamme auttavat mielellään eteenpäin prosessissa.

Tiekartan pääset lataamaan tästä