Menesty strategisilla valinnoilla

2 min lukuaika

Referenssit

Hietalan luomutilan yrittäjä Tanja Kyckling pohti viime vuonna yritykselleen tehdyn vastuullisuuskartoituksen jälkeen kehittämissuuntia ja päätti hakea ratkaisuja strategiaprosessin ja oman strategiapolun kiteyttämisen kautta.

Hietalan luomutila Taina Kyckling 2024

Perjantai-iltapäivällä Hirvensalmella, Hietalan luomutilalla, yrittäjä Tanja Kyckling avaa haikkusuoramyynnin ovet. Highland-karjan kasvattaminen alkoi vuonna 2016, jolloin karja oli lisäansiona monimuotoisen maatilan toiminnassa. Lihan suoramyynti aloitettiin kolme vuotta myöhemmin. Viime vuonna myytiin yli 20 ruhoa, ja myynti on ollut nousujohteista. 

Tanja pohti viime vuonna yritykselleen tehdyn vastuullisuuskartoituksen jälkeen kehittämissuuntia ja päätti hakea ratkaisuja strategiaprosessin ja oman strategiapolun kiteyttämisen kautta. Asiantuntijoiksi strategiatyöhön lähtivät erityisasiantuntija Arto Karila ja asiantuntija Sanna Lento-Kemppi.

– Keskustelut ja oman yrityksen strategian kirkastaminen auttoivat minua tekemään strategisia valintoja ja päätöksiä – jättämään jotain pois ja keskittymään siihen, missä on kannattavan toiminnan edellytykset ja mitä tykkään tehdä, Tanja kiteyttää.

Strategiset valinnat ovat olleet onnistuneita. Esimerkiksi ProAgriaan ulkoistettu tilitoimistopalvelu vapauttaa Tanjan aikaa siihen, minkä hän itse osaa parhaiten.

Erikoistuminen kannattaa

Pienen yrityksen ei kannata kilpailla määrällä eikä hinnalla, vaan sen on löydettävä omat kilpailuetunsa erikoistumalla. Tanja kertoo laidunlihansa tuotantotavoista avoimesti. Yrittäjän haasteena onkin löytää juuri ne oikeat asiakkaat, jotka arvostavat näitä tuotantoon ja tuotteisiin liittyviä valintoja. Tanja on onnistunut sosiaalisen median ja avoimen viestinnän avulla.

– Kuluttajaa kiinnostaa yhä enemmän lihan alkuperä ja kotimaisuus. Vastuullinen ja kestävä ruokaketju on tätä päivää ja sen eteen tehdään töitä, että se tulee myös näkyväksi, painottaa Sanna.

Kello on jo kahdeksan perjantai-iltana ja Tanja on sulkemassa lihakaupan ovia. Päivän viimeinen vakioasiakas, kesäasukas Etelä-Suomesta, on jäänyt juttelemaan Tanjan kanssa.

– Kun olen täällä kesämökilläni, haluan ehdottomasti ostaa lihat täältä suoramyynnistä. Tiedän ja voin luottaa siihen, että liha on laadukasta ja vielä luomua – ylpeänä voin vierailleni valmistaa paikallista huippulaatua.