Tuotosseuranta – tulevaisuuden karjojen valinta maailmanlaajuisesti

Tuotosseuranta muodostuu tilalla kerättävästä maidontuotantotiedosta, niistä lasketuista tuloksista sekä tiedon analysoinnista. Tuotosseuranta antaa maitotilan johtamiseen arvokasta tietoa oman tilan tuloksista ja mahdollistaa vertailun oman alueen tai koko maan tietoihin.

Säännöllisesti otettavien tuotosseurantanäytteiden avulla on helppo seurata lehmien utareterveyttä, solulukujen kehittymistä, hoitojen vaikuttavuutta sekä tulehdusten uusiutumista. Maitomääriä sekä maidon pitoisuustietoja käytetään jalostusarvostelussa ja eläinvalinnassa. Eläinvalinnalla voidaan vaikuttaa karjan tuotokseen sekä pitoisuuksiin ja siten maidon hintaan ja maitotuloon.

Työlistat helpottavat päiväkohtaisten töiden (siemennykset, tiineystarkastukset, poikimiset, umpeenpanot, tunnutukset ja kiimantarkkailun aloitukset) suunnittelemista ja tekemistä. Vertailutiedot muiden karjojen tuloksista auttavat arvioimaan oman tilan kehittymistä.

Tuotosseurannassa kerätyt tiedot toimivat ruokinnan ohjauksen, tuotannon ohjauksen sekä talouden seurannan pohjana. Tukenasi ovat asiantuntijat, joiden kanssa yhdessä määrität tärkeimmät kehitystoimet kannattavuuden parantamiseksi.

Tuotosseurannan hyödyt

 • saat kattavat eläin- ja karjakohtaiset tiedot tuotannon ja talouden suunnitteluun, seurantaan ja vaihtoehtojen vertailuun
 • tueksi osaavat asiantuntijat tuotannon kehittämiseen ja arjen johtamisessa
 • johtamisen työkaluja, joista saat työtä helpottavia työ- ja tuotoslistauksia
 • karja- ja eläinkohtaiset tulosraportit ja terveystiedot
 • helppoutta maidon laadun hallintaan
 • vertailutietoa muiden tilojen tuloksista oman tilan kehittymisen arvioimiseksi
 • lehmien tuotostiedot jalostussuunnitteluun ja lehmävalintaan
 • alennukset siemennysmaksuista ja nuorsonnien käyttömahdollisuus pienentävät siemennyskustannusta
 • jalostuseläinten myyntimahdollisuus 

Tuotosseurannan ohjesääntö

Tuotosseurannassa noudatetaan valtakunnallista ProAgria Keskusten Liiton hyväksymää ohjesääntöä. Suomessa noudatetaan kansainvälisiä tuotosseurantasuosituksia. Liitto on kansainvälisen tuotosseurantaorganisaation ICAR:n jäsen ja suomalaiselle tuotosseurannalle on myönnetty kansainvälinen laatusertifikaatti.

Tuotosseuranta maailmalla

Esimerkiksi Tanskan isoissa karjoissa tuotosseuranta on itsestään selvä asia. Tanskalaisista maitotiloista noin 95 % on mukana tuotosseurannassa ja hyödyntää sitä tilan johtamisessa. Suomalaisista maitotiloista tuotosseurantaa hyödyntää 70 % (84 % lehmistä) ja keskimääräistä isommista tiloista (> 60 lehmää) yli 90 %. Tuotosseurantaa on tehty Suomessa jo 117 vuotta ja tuona aikana olemme kehittyneet yhdeksi maailman korkeimpien tuotosten ja laadukkaimman eläinaineksen maista. Lue lisää osoitteesta www.icar.org.

Lisätietoa

Katso videot

 

Tuotosseurannan asiakaspalvelu 09 8566 5980

Jaa

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

 • Tilaa palvelu
  Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut

 • Rahat riittämään!
  Helppoutta ja onnistumisia talouden, markkina-, ja tukiriskien hallintaan.