Hyödynnä vasikkaprosessissa luonnon voima

3 min lukuaika

Ruokintapöydällä

Lehmän elämän kierrossa jokainen elämän ja tuotannon vaihe vaikuttaa seuraavaan ja seuraaviin.

Cuddlebox blogi2

CuddleBox on systeemi, johon lehmä ja vasikka voidaan siirtää poikimakarsinasta heti syntymän jälkeen. CuddleBoxiin olkipehkulle siirretyn vasikan viereen tuodaan lehmälle haaleaa juotavaa ja maittavaa rehua. Onnistuneen poikimisen jälkeen lehmä on janoinen ja nälkäinen. Samalla voidaan kätevästi suorittaa ensimmäinen lypsy ja varmistaa vasikan riittävä ternimaidon saanti. Toimenpiteiden jälkeen lehmä ja vasikka siirretään pehkupohjalle lepäämään ja toipumaan poikimatapahtumasta.

CuddleBox suojaa vasikkaa kylmältä ja taudinaiheuttajilta sekä pitää vasikan kätevästi emänsä lähettyvillä. CuddleBoxissa vasikalle on helppo varmistaa myös ensimmäinen ternimaitoateria. Rennossa mielentilassa lehmä voi hoitaa vasikkaa ja nuolla sen kuivaksi. CuddleBox on saanut nimensä sen käytöstä seuraavan rakkaushormonin, oksitosiinin lisääntyneestä vapautumisesta. (engl. Cuddle = halailla, syleillä)

Poikiminen on suuri fyysinen tapahtuma

Poikimisen aikaisten hormonaalisten muutosten vuoksi lehmä ei juurikaan syö eikä juo. Tutkimusten mukaan poikiva lehmä menettää kehonpainostaan n.7% eli 40 litraa nesteitä. Vaikean tai pitkän poikimisen aikana enemmänkin. Siksi lehmän täytyy heti poikimisen jälkeen juoda runsaasti vettä ja syödä aktiivisesti energiapitoista rehua. Lehmä juo veden mieluiten haaleana ja vasikan lähettyvillä. Lisäksi haalea vesi mahdollistaa energian suuntautumisen oikein, kun lehmän energiaa ei kulu veden lämmittämiseen. Runsas veden juonti aktivoi ruokahalua, ruoansulatuskanavaa ja aineenvaihduntaa. Pötsin täyttäminen vedellä ja rehulla mahdollisimman pian poikimisen jälkeen ehkäisee myös juoksutusmahan kiertymiä. Tarjottavan veden sekaan voi lisätä myös energiaa ja palautumista tukevia aineita (esim. Helunan Herätys tai Piriste-Melli-valmiste).

Työskentelyn sujuvuutta ja eläimen turvallisuuden tunnetta ensimmäiseen lypsyyn

Kun vasikka on lehmän edessä ja lehmä on keskittynyt vasikan hoitamiseen sekä syömiseen, on hyvä aika lypsää lehmä. Lehmän hoitaessa vasikkaa sen oksitosiinin tuotanto voimistuu. Se edesauttaa maidon laskeutumisessa, supistaa kohtua ja auttaa jälkeisten poistumisessa. Stressihormonit puolestaan pidättävät maidon utareessa ja vaikuttavat maidon rasvakoostumukseen epäedullisesti. Silloin maitoa jää utareeseen, mikä puolestaan altistaa lehmää utaretulehdukselle.

Poikimakarsinan puolella, CuddleBoxin välittömässä läheisyydessä on lukittava kääntöportti ja lukkoaita, jotka takaavat turvallisen työskentelypisteen eläimen käsittelijälle. Näitä hyödyntämällä ihminen voi helposti siirtää lehmän yksin CuddleBoxin luo, lukita aitaan ja rajata kääntöaidalla itselleen turvallisen työtilan lehmän viereltä lypsyn ajaksi. Aita myös selkeyttää lehmän ja varsinkin poikineen hiehon olotilaa, jolloin eläin rentoutuu selkeään lypsytapahtumaan.

Parhaat suoja-aineet voidaan antaa vain kerran elämässä

CuddleBox on myös vasikalle turvallinen ratkaisu. Puhtaassa cuddleboxissa vasikan riski altistua taudinaiheuttajille on pieni. Rauhallisen emän nuoleminen stimuloi vasikan verenkiertoa, hengitystä ja ruoansulatuskanavaa. Se edesauttaa vasikkaa ulostamaan, mikä puolestaan edistää ravinnon sisäänottoa.

CuddleBox rajaa vasikan liikkumista laajalla alueella ja pitää emän rauhallisena. Siinä on myös helppo tarjota vasikalle ensimmäinen ternimaitoateria. Ternimaidon elintärkeät vasta-aineet imeytyvät vasikan suolistosta sen verenkiertoon tehokkaimmin heti syntymän jälkeisinä ensimmäisinä tunteina. Jo kuuden tunnin kuluttua syntymästä suoliston imeyttävät ominaisuudet ovat heikentyneet merkittävästi. Ternimaidon vasta-aineiden ja elävien solujen antama vastustuskyky taudinaiheuttajia vastaan voidaan luoda vain kerran.

Alkuperäinen teksti:

“Use the power of nature. Stress-free work for the cow, the calf and the farmer” eläinlääkäri DVM Joep Driessen CowSignals Company, Hollanti