KAIPO-verkon kunnostusyhdyshenkilöt esittäytyvät

1 min lukuaika

Vesiltä ja varsilta

Kainuun ja Pohjois-Karjalan vesistökunnostustoimijat tutuksi

Karankajarven talkoolaisia Pertti Maatta
Karankajärven talkoolaisia. Kuva: Pertti Määttä

KAIPO-verkon kunnostusyhdyshenkilöt esittäytyvät: Pertti Määttä, Kajaani

Esittelemme syksyn aikana KAIPO-verkon vesistökunnostustoimijoita. Tällä kertaa vuorossa on Kajaanin Karankajärven kunnostusten puuhamies, kunnostusyhdyshenkilö Pertti Määttä.

Mikä sai sinut kiinnostumaan kunnostusyhdyshenkilötoiminnasta?

Meidän kotijärvellämme Kajaanin Karankajärvellä on toteutettu vesistönkunnostushanke, minkä otin sellaisena uutena harrastuksena aika tosissaan. Hanke aloitettiin 2019 ja silloin ryhdyin paneutumaan asiaan. Osallistuin pitkäkestoiseen koulutukseen ”Osaajia vesistökunnostukseen”, mistä sai paljon tietoa kunnostamiseen liittyen. Koulutuksen ympärille muodostui verkosto, jonka kanssa ja kautta on päässyt monen kunnostuskohteen äärelle livenä tai etänä. Verkostosta on muodostunut minulle portti kunnostusyhdyshenkilöksi.

Mitä muutoksia olet huomannut lähivesistössäsi vuosien varrella?

Kotijärvemme muutosten seurantaa olen tehnyt vasta muutaman vuoden. Siinä on havainnut pieniä positiivisia muutoksia tehtyjen toimien ansiosta. Varsinkin positiiviset muutokset näyttävät vaativan aikaa. Lapsuudesta saakka tuttu järvi on Sotkamossa Sumsajärvi. Sen historiaa olen seurannut tietoisesti ja tiedostamatta jo 50 vuotta. Monenlaista muutosta on tietysti tullut jo omassa suhteessa järveen, kun lapsuuden kesien kaikenlaisen ilakoinnin paikka on muuttunut vuosien varrella milloin kalastuksen, metsästyksen tai lintubongauksen paikaksi. Järvellä on muuttunut omaan tahtiinsa niin linnusto kuin kalastokin. Juuri nyt sanoisin, että olisi aika sielläkin tutkia ja toimia, kun ravut hävisivät.

Mikä on ollut tärkeintä oppia vesistökunnostuksista?

Sellainen perustotuus hyvän suunnittelun tärkeydestä pätee näissäkin asioissa. Vesistö tarkoittaa eri ihmisille eri asioita ja kaikki näkökulmat ovat tärkeitä.

Mikä on vesistöissä mielestäsi parasta?

Vesistöissä on minulle tärkeintä se kokonaisuus, mitä vuodenkierto ainakin meidän korkeuksillamme tarkoittaa. Sama alue on ihan eri tavalla hieno ja kiinnostava talvella ja kesällä.

Mitä muuta haluaisit kertoa?

Meidän jokaisen panos on tärkeä näissä asioissa. Yhdessä saadaan aikaan. Jo kansanperinteestä tuttua viisauttahan on: Pienistä puroista ne…


--

KAIPO-verkko on Kainuun ja Pohjois-Karjalan vesistökunnostusten asiantuntija- ja toimijaverkostojen vahvistamishanke. Jos sinulla on kysymyksiä tai haluat liittyä mukaan toimintaan, löydät yhteystiedot täältä.