Letkeää laidunnusta lehmille sekä tuottajille

2 min lukuaika

Ruokintapöydällä

Nyt ennen suurimpia kevätkiireitä on oiva hetki kääntää katseet tulevaan laidunkauteen. Istahda hetkeksi alas ja tulosta esimerkiksi itsellesi karttakuva laidunlohkoista, jotta voit piirtää laidunnussuunnitelmasi.

Lehmia laitumella Proagrian asiantuntijan kanssa

Suunnittele kulkureitit

Jatkavana laiduntajana kierrä laitumet kiristäen langat ja tolpat. Uudet lohkot kannattaa aidata jo valmiiksi, sillä niiden jako pienempiin osin onnistuu sitten myöhemmin kevyemmillä tolpilla. Suunnittele kulkureitit niin, että kaksi lehmää mahtuu hyvin ohittamaan toisensa ja pohja on vapaa irtokivistä, jotka voisivat aiheuttaa sorkkaongelmia. Pohdi myös vesihuollon toteutusta. Lehmän kannalta uimurillinen allas on parempi kuin vesikuppi ja varmista, että aremmatkin eläimet pääsevät juomaan.

Älä päästä laidunta vanhaksi

Aloita laidunnus ajoissa, kun nurmen pituus on noin 10- 20 cm, jotta kasvusto ei pääse vanhaksi. Jos alaa on runsaasti, eivätkä lehmät ehdi sitä syömään, niin korjaa se säilörehuksi. Laidunkaudella huolehdi, että nurmi saa riittävästi lepoaikaa, noin 20vrk syöttöjen välissä ja etteivät lehmät vietä liian pitkää aikaa samalla alueella, syöden sitä liian lyhyeksi (alle 10 cm). Tämä onnistuu kiertolaidunnuksen periaatteita noudattaen, jolloin lehmät viettävät samalla lohkolla max.5vrk. Esimerkiksi kaistasyötön avulla saadaan lohko syötyä tehokkaasti ja vältetään hylkylaikut. Laidunalan ollessa niukka, hyödynnä esimerkiksi heikompaa tai metsäistä lohkoa reservilohkona, jossa eläimet jaloittelevat sen aikaa, kun muiden lohkojen lepoajat täyttyvät. Tavoitteena on tehdä laitumesta ikään kuin navetan jatke, joka on rutiininomainen osa sekä lehmien, että tuottajien arkea kesällä.

Ps. Muistathan päivittää ruokintasuunnitelmasi laidunkaudelle!

Laiduntamisen suunnittelu ja toteutus saattaa mietityttää. Asiantuntijamme auttavat mielellään tilakohtaisen laidunnusstrategian laatimisessa ja laidunkauden ruokinnansuunnittelussa. Täytä alla oleva yhteydenottolomake, niin otamme sinuun yhteyttä.