Laitumelle laskun iloa aidan molemmin puolin

2 min lukuaika

Ruokintapöydällä

Feeling Good – Lehmän hyvä elämä -hanke oli mukana yhden pilottitilamme, Koivulan Maito & Juusto Oy:n laitumelle lasku -tapahtumassa Muhoksella. Viisi hankkeen asiantuntijatiimin jäsentä oli tapahtumassa mukana kertomassa kuluttajille nykyaikaisesta maidontuotannosta ja lehmän tärkeästä roolista siinä tehtävässä – vasikasta aina aikuiseksi maidontuottajaksi.

Tiimi valmiina

Tapahtuman kulkureiteille sijoitettiin infotauluja. Levittäydyimme eri pisteisiin keskustelemaan kuluttajien kanssa, kuunnellen heidän kysymyksiään ja kertoen niihin vastauksia.

Viisi vihreäliivistä valmiina keskusteluun ja tiedon jakamiseen.

Yksi kiinnostavimmista pisteistä oli yläkerran toimiston näkymä sisälle navettaan. Sieltä oli mahdollista seurata lehmien arkea ennen ovien avautumista laitumelle. Lehmillä on oman henkilökohtaisen aikataulun mukaisesti vapaus valita, mitä se haluaa tehdä. Se voi haluta maata omassa puhtaassa makuupaikassaan, käydä syömässä tarjolla olevaa seosrehua, piipahtaa robotilla lypsyllä tai harrastaa lajinmukaista sosiaalista käyttäytymistä mieluisan kaverin kanssa.

Vierailijoille kerrottiin, että seosrehu koostuu pääosin hyvää laidunta vastaavasta nurmirehusta sekä tarkkaan eläinten ruokinnallisen tarpeen mukaan lasketuista energia-, valkuais- ja kivennäiskomponenteista. Navetassa vierailleiden ihmisten mielestä oli tärkeä huomata, että siellä eletään rauhallista ja valoisaa arkea.

Yläkerran toimiston näkymä sisälle navettaan.

Ulostulo navetasta tapahtui reippaasti – toihan se lehmien arkeen mukavasti vaihtelua. Yleisön joukossa ihmetystä aiheutti lehmien suuri koko. Lehmien ystävällisyys ja lempeä olemus loi rauhallista energiaa myös aidan toiselle puolelle.

Nuorimman sukupolven edustajille aito kohtaaminen lehmien kanssa oli ainutlaatuinen ja positiivinen kokemus.

Päivä tuntui olevan mukava tutustumistilaisuus aidan molemmin puolin. Tällaisia tapahtumia ihmiset toivoivat enemmänkin ja vaikkapa ympäri vuoden. Eläimet ja nykyaikainen maatalous kiinnostavat aidosti. Laitamme toivomuksen suunnittelupöydällemme.

Päivä oli positiivinen kokemus aidan molemmin puolin.