Huipputyötä ruokaketjussa

2 min lukuaika

Ruokintapöydällä

Meidän kaikkien ruokaketjussa työskentelevien velvollisuus on kertoa kuluttajille oikeaa tietoa ruoantuotannosta.

Tuotosseuranta tuottaa maitotilalle rahanarvoista ja yhteismitallistettua tietoa, jonka avulla voi vertailla omia tuloksiaan muiden tuottajien tuloksiin meillä ja maailmalla, tai vaikka eri lypsyjärjestelmien välillä.

Eläinten tuotannosta saatava tieto tukee tilan kilpailukyvyn kehittämistä. Pelkkä keskituotos ei riitä mittariksi. Pitää myös tunnistaa tuotantokustannukset ja panos-tuotos-suhteet, ja lisäksi hahmottaa tilan kokonaisuus ja toimintaympäristö sekä niiden muutokset.

Tuotosseurantatilojen käytössä on runsaasti tietoa muun muassa ProAgrian verkkopalveluissa, Minun Maatilassani ja Bisnes+:ssa. Tuotosseurannan tietoja yhdistellään tulevaisuudessa yhä enemmän talouteen ja kasvinviljelyyn, ja näin maitotilayritystä kokonaisuutena voidaan johtaa tiedolla. Tuotosseurannan tietoja hyödynnetään myös opinnäytetöissä ja tutkimuksessa hyödyttämään koko maitosektoria.

Suomalaisten koulutus ja osaaminen ovat maailman kärkiluokkaa. Tämä on johtanut hyviin tuloksiin myös maidontuotannossa. Vuonna 2020 ylittyi tuotosseurantakarjoissa 10 000 kilon keskimääräinen maitotuotos. Olemme tuotoksella mitattuna länsimaiden kärkikastia. Tuottamamme ruoka on korkealaatuista ja turvallista. The Global Food Security Index -mittauksessa olimme viime vuonna maailman ruokaturvallisin maa.

Oikeaa tietoa ruoantuotannosta

Teemme siis ruokaketjussa huipputyötä. Miten varmistamme, että suomalainen kuluttaja on tästä työstä tietoinen ja valmis valitsemaan kotimaisen elintarvikkeen, vaikka se olisi muutaman prosentin kalliimpi kuin muualta rahdattu?

Valtaosa ihmisistä ei ole kosketusta alkutuotantoon. Meidän kaikkien ruokaketjussa työskentelevien velvollisuus on kertoa kuluttajille oikeaa tietoa ruoantuotannosta. Käytetään mahdollisuudet tähän 100-prosenttisesti hyväksi ja kerrotaan kavereille faktaa siitä, miten ruokaa Suomessa tuotetaan.

Olemme koonneet tuotosseurannan tulokset, kokemukset ja uusimman tiedon tilastojulkaisuksi. Tutustu ja tsekkaa, missä tilasi menee nyt ja mihin on mahdollista päästä.

Sanna Nokka
Johtava asiantuntija
ProAgria Keskusten Liitto