Tuottajalle kiitos -stipendit kirittävät viljelijöiden arjen innovaatioita ja välittävät kuluttajien kiitoksen tuottajille

4 min lukuaika

Uutinen

Tuottajallekiitos Onneakuva Instakuva

Kaikkien viljelijöiden haettavissa olevien Vaasanin Tuottajalle kiitos -stipendien seitsemän saajaa valittiin nyt neljättä kertaa. Stipendien haku on yksi maataloussektorin suurimmista innovaatiojärjestelmistä. Sen kautta nousee vuosittain yli 60 viljelijöiden arjen ideaa ja innovaatioita. Parhaimmat innovaatiot palkitaan ja kaikkia hakeneita kannustetaan jatkamaan mielenkiintoista kehitystyötä. Stipendejä jaettiin 50 000 euron edestä. Stipendit jakoi asiantuntijaraati, joka koostuu K-ryhmän, Vaasanin, Lantmännen Agron, MTK:n ja ProAgria Keskusten Liiton edustajista.

Vaasanille Tuottajalle kiitos -stipendit on merkittävä tapa välittää kuluttajien kiitos viljelijöille ja kannustaa heitä eteenpäin.

– Meille tärkeää on, että stipendit ovat avoimesti haettavissa ja se, että voimme tukea heti alkuvaiheessa olevia ideoita matkalle käytäntöön ja kaupallistamiseen. Ilolla seuraamme stipendien saaneiden matkaa omalla sarallaan eteenpäin. Meille on tärkeää, että maatalous kehittyy ja voimme olla mukana tukemassa sitä, sanoo Vaasanin liiketoimintajohtaja Minna Cousins.

Kuluvan vuoden kevään hakukierroksella hakemuksia kertyi kaikkiaan 38, joista seitsemän valittiin stipendien saajiksi.

– Hakemukset olivat kaikki hyviä ja niistä näki selkeän suunnan viljelijöiden arjen työn helpottamiseen ja kannattavuuteen liittyvistä innovaatioista, sanoo markkinointi- ja viestintäjohtaja Suvi Anttila ProAgria Keskusten Liitosta ja jatkaa, - Selvästi nousevat myös vastuullisuuteen liittyvät innovaatiot, kuten ravinteiden hyväksikäyttöä, monimuotoisuutta, pölyttäjiä ja eläinten hyvinvointia tukevat innovaatiot. Hakemukset kertovat myös viljelijöiden kiinnostuksesta kehittää koko ajan omaa liiketoimintaansa ja halusta hakea uusia menetelmiä ja toimintatapoja. Kaikilla hakijoilla on myös hyvä tahtotila jakaa osaamistaan ja kokemuksia muiden viljelijöiden kanssa.

Tuottajalle kiitos -stipendin saajat keväällä 2022

• Pia Parikka, Parikan tila, Lusi, Perinnebiotooppi ja lampaat, 5 000 euroa

• Niina Mayer, Mantereen tila, Lempäälä, Tilanpidon oppimiskeskus, 10 000 euroa

• Matias Rönnqvist, Vaasa, Typen hyväksikäyttö altakastelujärjestelmässä, 10 000 euroa

• Jouni Rantala, Juankoski, Kuituhamppuiset aurausviitat, 5 000 euroa

• Nora Mäntysaari, Alastaro, Kotoperäisten kimalaisten kasvatuksen pilotointi, 7 000 euroa

• Lauri Koistinen, Alapitkä, Luomumarjojen kasvatus ja sen kehittäminen, 3 000 euroa

• Jussipekka Markkanen, Tyrväntö, Tunnelivadelman viljelyn kehittäminen, 10 000 euroa

Kaikkien seitsemän stipendinsaajien kehityskohteet ovat konkreettisia ja ajan hengessä olevia. Luonnon monimuotoisuus, perinnebiotoopit, viljelijöiden osaamisen kehittäminen, pellon kasvukunnon ylläpito, innovatiiviset kuituhamppuiset aurausviitat, luomumarjojen kasvatus ja tunnelivadelman viljelyn kehittäminen ovat kaikki hyviä aiheita, joilla saadaan uutta kokemusta asioista ja paljon uutta tietoa alalle.

Lampaat perinnebiotooppikohteiden hoitajina

Tuottajalle kiitos -stipendi myönnettiin Pia ja Anssi Parikan tilalle lampaiden seurantapantojen käyttöönottoon laajoilla, usein mäkisillä ja puustoisilla alueilla.

- Tulemme hyödyntämään pantoja perustyössämme lampaiden etsinnässä ja niiden hyvinvoinnin tarkastamisessa. Pantojen avulla laiduntarkastukset nopeutuvat, sillä niiden avulla lampaiden paikantaminen käy nopeasti. Ilman pantaa etsintään voi kulua jopa useita tunteja, kertoo Pia Parikka.

Tilan hoitamat perinnebiotooppikohteet sijaitsevat hajanaisilla alueilla. Stipendin turvin tilalla päästään testaamaan, miten digitaalinen panta toimii heikomman GPS-signaalin alueilla. Hyvin toimiessaan panta nopeuttaa valvontaa ja tuo tehokkuutta, jolloin tilojen voisi olla mahdollista lisätä perinnebiotooppialueiden hoitoa.

Vaasanin ja K-ryhmän Tuottajalle kiitos -stipendien tausta

K-ryhmän valikoimaan ovat jo vuodesta 2015 lähtien kuuluneet Tuottajalle kiitos -tuotteet, joiden myyntihinnasta osa tuloutetaan suoraan alkutuottajille. Yhteistyön tavoitteena on antaa tuottajalle aito kiitos laadukkaan viljan tuottamisesta sekä vastuullisuudesta koko ketjussa. Malli on myös K-kauppojen asiakkaille konkreettinen ja helppo väylä tukea omilla ostovalinnoilla suomalaista ruoantuotantoa.

’’Erityisesti viimeisen vuoden aikana suomalaisten halu tukea suomalaista työtä ja tuotantoa on kasvanut. Tämä näkyy myös Tuottajalle kiitos -tuotteiden suosiona. On hienoa, että voimme omalta osaltamme tukea suomalaisen tuotannon kehitystä’’, K-ryhmän tavarakaupan ja vastuullisuuden johtaja Harri Hovi toteaa.

Jokaisesta Vaasanin Tuottajalle kiitos -leivästä ohjataan 5 tai 20 senttiä alkutuotannon tukemiseen. Leipien myynnillä arvioidaan kertyvän 80 000 euroa vuodessa viljelijöille jaettavaksi. Stipendit ovat suuruudeltaan 5 000–10 000 euroa per hakija.

Lisätietoja

Minna Cousins, liiketoimintajohtaja, Vaasan Oy p. 040 553 4949 tai minna.cousins@vaasan.com

Suvi Anttila, markkinointi- ja viestintäjohtaja, ProAgria Keskusten Liitto p. 040 560 8551 tai suvi.anttila@proagria.fi

Harri Hovi, K-ryhmän tavarakaupan ja vastuullisuuden johtaja, p. 050 383 7584 tai harri.hovi@kesko.fi

Vaasan Oy on suomalainen leipomoalan yritys, joka työllistää Suomessa noin 550 henkilöä. Yhtiön historia ulottuu aina vuoteen 1849, mikä tekee meistä Suomen vanhimman valtakunnallisen leipomoalan toimijan. Leivomme suomalaisten rakastamia leipiä neljässä leipomossa eri puolilla Suomea, ja tehtävänämme on vahvistaa leipomotoimialan elinvoimaisuutta Suomessa. Tunnetuimpia tuotemerkkejämme ovat Vaasan Ruispalat, Vaasan Kaurasydän, Vaasan Kaura 100 %, sekä Vaasan hampurilais- ja hotdog -sämpylät. Suomen lisäksi leivomme myös Baltian maissa. Omistajamme Lantmännen Unibaken kautta olemme osa ruotsalaisten maanviljelijöiden omistamaa Lantmännen-monialakonsernia, joka on yksi Euroopan suurimpia toimijoita bioenergia-, kone-, maatalous- ja elintarviketoimialalla. Liikevaihtomme Suomessa ja Baltiassa vuonna 2020 oli 200 miljoonaa euroa. www.vaasan.fi

K-ryhmän noin 43 000 hengen poikkeuksellisen mukava porukka työskentelee päivittäin, jotta asiakkaiden olisi kiva käydä kaupoissamme Pohjoismaissa, Baltiassa, Puolassa ja Valko-Venäjällä. Autamme yli 1 800 kauppaamme palvelemaan asiakkaitaan päivittäistavarakaupassa, rakentamisen ja talotekniikan kaupassa sekä autokaupassa. Teemme työtämme suurella sydämellä huomioiden samalla yhteiskuntaa ja ympäristöä. Olemme maailman vastuullisin ruokakauppa ja uudistuaksemme kokeilemme innolla uutta. Teemme tämän, koska haluamme tarjota hyviä valintoja niin lähimarketin hyllyillä kuin verkossakin www.kesko.fi

ProAgria Me proagrialaiset olemme maatalouden ja maaseudun yritystoiminnan asiantuntijoita. Meitä pitää koossa verkostomme voima ja puskee eteenpäin jano hallita uusin tieto. Kehitämme jatkuvasti osaamistamme, että käytössäsi on uusin tieto ja parhaat työvälineet.

Päätavoitteemme on tuoda ratkaisuja joskus nopeastikin muuttuviin tilanteisiin. Toisinaan tarvitaan nopeaa reagointia, mutta haluamme myös muistuttaa, että jokainen yritys tarvitsee toiminnan kehittämiseksi strategiaa pitkällä tähtäimellä.

Kattavassa verkostossamme meitä proagrialaista on 650 ja toimimme kaikkialla Suomessa paikan päällä ja etänä. Kiinnepisteemme ovat yhdeksän ProAgria keskusta ja Liitto.

Rakennetaan yhdessä maatalouden ja maaseudun valoisaa tulevaisuutta. Siihen tarvitaan meidän kaikkien tahtoa, osaamista ja asiantuntemusta sekä luotettavaa kumppanuutta, edelläkävijyyttä ja ratkaisuja.

#onnistummeyhdessä, proagria.fi