KYSYIMME: Mikä vaikutus syötävän hyvällä säilörehulla on?

2 min lukuaika

Hankkeet· Uutinen

Loistavaa palautetta saanut Syötävänhyvä säilörehu -kilpailu starttaa Etelä-Suomen alueella uudelleen vuonna 2025. Syötävän hyvällä säilörehulla on valtaisa merkitys eläinten hyvinvointiin, tuotokseen ja yrittäjän rahapussiin. Siksi asiaa ei sovi unohtaa tänäkään vuonna.

Lehmia taustalla sailorehua

Kysyimme kasvintuotannon asiantuntijaltamme Tuomas Grannilta ja maidontuotannon asiantuntijaltamme Minna Loitokarilta, miksi syötävän hyvän säilörehun tuottaminen on tärkeää, mitä se merkitsee ja miten se saavutetaan.

Mitä tarkoittaa syötävän hyvä säilörehu?

Syötävän hyvä on jokaisen tilan tarpeisiin määritelty, tuotettu ja optimoitu rehu. Siinä on huomioitu tilan ruokintastrategia ja tuotantoympäristö, joka huomioi muun muassa tilan pellot ja lypsytavan. Säilörehu on niin hyvää ja tarkoituksen mukaista, että se kattaa eläinten ravinnontarpeet ja pitää tuotokset hyvällä tasolla. Laadukas säilörehu säästää työtä ja kustannuksia sekä edistää kaikkien hyvinvointia.

  Kuinka huomioidaan rehun kuitu, valkuainen ja sulavuus sekä pellolla että ruokinnan suunnittelussa?

  Rehulle asetetaan tavoitteet, jotka tukevat tilan ruokintastrategiaa. Pellolla tuotetaan se, mitä navetta tilaa. Rehun laatu lähtee maan hyvästä kasvukunnosta ja tilalle sopivasta nurmiseoksesta. Nurmiseoksella rakennetaan pohja rehun sulavuudelle ja kuidulle ja lannoituksella kasvatetaan massaa ja lisätään valkuaista. Tilan rehulle asetettu tavoite kuidulle ja sulavuudelle määrittävät sadonkorjuun ajankohdan.

   Miten varmistetaan, että rehu pysyy laadukkaana korjuun jälkeenkin?

   Säilörehun säilyvyyden varmistaa 3h + 1 eli happamuus, hapettomuus, hygienia ja huolellisuus. Säilönnän epäonnistumista ei voi paikata ostokomponenteilla. Laadukas rehu saavutetaan riittävällä huolellisuudella rehunteon kaikissa vaiheissa aina suunnittelusta ruokintapöydälle asti.

   Mikä vaikutus syötävän hyvällä säilörehulla on eläinten hyvinvointiin, tuotokseen ja yrittäjän rahapussiin?

   Nimensä mukaisesti syötävän hyvän säilörehu on eläimille maittavaa. Riittävä syönti pitää lehmät terveinä ja tuotokset hyvinä. Tämän yrittäjä huomaa myös pankkitilin saldossa - vähemmän työtä ja kuluja sekä enemmän maitoa tankkissa.

   Jos maatilalla pohditaan, onko heidän tuottamansa rehu syötävän hyvää, kenen puoleen tulisi kääntyä ja miten asiassa edetään?

    Maidontuotannon asiantuntijamme auttavat yrittäjää määrittämään heidän karjalleen sopivat tavoitteet rehulle. Kasvintuotannon asiantuntijamme auttavat tavoitteiden saavuttamisessa. Hedelmällisintä tämä suunnittelutyö on tehdä saman pöydän äärellä yhdessä yrittäjän, maidontuotannon asiantuntijan ja kasvintuotannon asiantuntijan kanssa. Täytä alla oleva yhteydenottopyyntö, niin katsotaan yhdessä juuri teidän tilalle sopivat tavoitteet ja miten niihin päästään!

    Seuraa Facebookissa Syötävänhyvään säilörehuun liittyviä ajankohtaisia teemoja:

    Elinvoimainen maitotila -ryhmä

    Haluatko, että otamme sinuun yhteyttä?