Syötävän hyvän säilörehu -kilpailun voitti Tanja ja Petri Hovi Lappeenrannasta!

2 min lukuaika

Hankkeet· Maidontuotanto· Talous

Satokautena 2023 järjestettiin #Syötävänhyväsäilörehu-kilpailu Etelä-Suomen nurmenviljelijöille.

Asko ja paali
Kilpailun ympärillä järjestettiin monia eri tapahtumia. Kuvassa Asko Laapas Etelä-Suomen nurmipäivillä.

Kilpailussa asetettiin säilörehulle tilakohtaiset tavoitearvot ja viljelijät pyrkivät tekemään parasta mahdollista rehua juuri oman tilan tarpeisiin nähden. Tuottaja määritti tavoitearvot nurmen D-arvolle, raakavalkuaispitoisuudelle ja NDF-kuidulle satokaudelle 2023. Voiton vei viljelijä, joka saavutti ennalta määrittelemänsä tavoitteet mahdollisimman hyvin sekä onnistui lisäksi rehun säilönnässä moitteetta.

Kesän kasvukausi oli haastava ja jälkisatojen korjuuta haittasivat runsaat sateet. Osa viljelijöistä lähti 1.sadon korjuuseen liian aikaisin ja tuloksena oli korkeita D-arvoja ja vähäisiä kuituja, joita näkyi myös kisarehujen analyysituloksissa.

Kilpailuun osallistui 26 tilaa

#Syötävänhyväsäilörehu-kilpailun ympärillä järjestettiin vuoden aikana säilörehua eri näkökulmista tarkastelevia webinaareja, pellonpiennarpäiviä ja viikoittaisia sometietoiskuja hankkeen Facebook-ryhmässä Elinvoimainen maitotila. Kilpailuun osallistuvien viljelijöiden kanssa perustettiin myös oma WhatsApp-ryhmä, jossa käytiin läpi kasvukauden keskusteluja nurmen kehityksestä ja korjuusta. Kisaajien kesken ryhmä oli suosittu, sillä sieltä sai vertaistukea sekä vinkkejä omaan tekemiseen.

- Kilpailuun osallistuminen ja omien tavoitteidensa asettaminen sai viljelijät miettimään yhä paremmin, minkälaista rehua juuri hänen karjansa tarvitsee ja millä toimin näihin tavoitteisiin suunnataan sekä lopulta myös päästään, toteaa nurmentuotannon asiantuntija Henna Aapro.

Syötävän hyvä säilörehu -kilpailun tiimiläisiä palkintojenjakotilaisuudessa

  Voittajatilan rehun säilöntälaatu oli erinomainen

  #Syötävänhyväsäilörehu-kilpailun voittaja ja lähimmäksi omia tavoitteitaan pääsivät Petri ja Tanja Hovi Lappeenrannasta! Tila sai eniten pisteitä arvioitavilla osa-alueilla ja saavutti lisäksi moitteettoman säilöntälaadun.

  - Kaikki pitää loppupelissä lähteä siitä mitä lehmä tarvitsee ja nurmiviljelyn tavoitteet ja toimenpiteet pitää asettaa sen mukaan. Lehmä on se, joka muuttaa nurmen rahaksi, toteaa Petri ja Tanja Hovi.

   Onnittelut voitosta!

   Petri Hovi vastaanottamassa palkintoa


   Katso videolta, miten Tanja ja Petri Hovi tuottavat syötävän hyvää säilörehua

   Kilpailun järjesti ProAgria Etelä-Suomen ELINA II Elinvoimainen maatila -hanke.