Kumppanina myötä- ja vastamäessä

2 min lukuaika

Referenssit· Palvelut

Lauri Pirilä keskittyy Uudessakaupungissa sijaitsevan tilansa johtamiseen ja valmistautuu omistajanvaihdoksen myötä tulevaan. Täysin ulkoistettu taloushallinto vapauttaa aikaa ja antaa tärkeää tietoa taloudesta päätöksenteon pohjaksi.

Lauri Pirilä

Kirkkomäen tilalla on 3000 lihasikaa ja 440 sonnia, ja siellä viljellään lehtiselleriä, heinää ja hiukan viljaa. Tila työllistää kolme vakituista ja 5–6 kausityöntekijää. Tilan vetovastuu on jo siirtynyt Lauri Pirilälle hänen isältään Timolta, virallinen omistajanvaihdos on parhaillaan käynnissä.

– Jos en jotain tiedä, niin tiedän mistä kysyn, nauraa Lauri. 

– Olen saanut ProAgriasta apua sujuvasti muuttuvissa tilanteissa, myötä- ja vastamäissä.

  ProAgria hoitaa tilan taloushallinnon. Lauri on hyödyntänyt ProAgrian osaamista myös mm. nurmentuotannossa ja on mukana myös pienryhmätoiminnassa.

  – Usein keskustelemme Laurin kanssa myös sadonkorjuusta ja maatilan töistä. ProAgrian tilipalveluiden hyödyntäminen mahdollistaa monen ajankohtaisen asian läpikäymisen samalla, kun tapaamme talousasioissa, kuvailee talous- ja tilitoimistoasiantuntija Tiia Vähätalo.

  Lauri Pirilä ja Tiia Vähätalo
  Lauri Pirilä ja talous- ja tilitoimistoasiantuntija Tiia Vähätalo ovat yhteydessä viikoittain.

   Sähköisesti ja reaaliajassa

   Tiia ja Lauri ovat yhteydessä viikoittain. Kirjanpito hoidetaan sähköisesti, ja suurin osa laskuista tulee suoraan WebWakkaan. Työntekijöiden palkat Vähätalo laskee ja laittaa maksuun kerran kuussa Laurin lähettämien tietojen mukaan.

   Sähköisen kirjanpidon tuoma ajantasaisuus tekee talouden seurannasta perinteistä reaaliaikaisempaa ja helpompaa. Yhdessä tehdään lyhyen ja pitkän aikavälin talouden seurantaa ja varaudutaan yllättäviin tilanteisiin.

   – Tänä syksynä maksuvalmiuteen on kiinnitetty erityistä huomiota, kun tuet tulevat maksuun tavallista myöhemmin. Katsoimme, että ei ole oikea aika tehdä suuria investointeja, jos ei halua ottaa lainaa, kertoo Tiia.

    Monelle tilalle tuo haastetta se, että lainat on jaksotettu vanhan tukiaikataulun mukaan. Ennakoimalla pystytään usein selviämään haasteiden yli lainanmaksuaikataulua siirtämättä.

    Pidemmän aikavälin suunnittelua tehdään jo ajatuksen tasolla. Pirilällä on mielessä aurinkopaneelien ja tuulivoiman hyödyntäminen, kun käynnissä oleva omistajanvaihdosprosessi saadaan loppuun. Sekin etenee sujuvasti, kun yrityksen koko taloushallinto on ProAgrialla. Omistajanvaihdoksen hoitava asiantuntija saa kirjanpidosta kaiken tarvittavan materiaalin.

    – Kun tiedot löytyvät omista järjestelmistä, saa nopeasti ja luotettavasti tarvittavat laskelmat, muistuttaa Tiia.

    Selleri
    Yksi Kirkkomäen tilan viljelykasveista on lehtiselleri.