Kasvutilannetiedotuksemme alkaa 4.5.

1 min lukuaika

Uutinen

Tämän vuoden ensimmäinen valtakunnallinen kasvutilannekatsauksemme julkaistaan 4.5.2023.

Kasvutilanne Sari Peltonen

Sään lämpeneminen on vauhdittanut kevään etenemistä. Pellot kuivuvat nyt vauhdilla, ja Etelä-Suomessa on jo tehty ensimmäisiä syyskasvustojen ja nurmien kevätlannoituksia. Maan valmistumista kylvökuntoon vauhdittaa myös vähäinen routa.

- Kasvukauden alkaminen on vielä normaalissa aikataulussa. Suotuisilla alueilla ensimmäisille kevätkylvöille päästäneen ennen vappua, jos säät jatkuvat lämpiminä, sanoo kasvintuotannon liiketoimintapäällikkö Juha-Matti Toppari ProAgriasta.

  Pohjoiseen päin mentäessä kevättöiden alkua joudutaan vielä odottamaan, sillä peltoja peittää vielä lumipeite. Etelässäkin on varjoisilla metsänreunoilla edelleen lunta, ja Pohjois-Suomessa on vielä lähes täysi talvi.

  Syyskasvustot ovat paljastumassa lumen alta pääosin hyväkuntoisina. Toisin oli viime talvena, jolloin suuri osa tuhoutui talven aikana erityisesti eteläisessä Suomessa. Syyskasvustojen osalta on kuitenkin vielä kriittisiä vaiheita edessä, jos päivä- ja yölämpötilojen erot ovat suuret. Parasta olisi, jos yölämpötilat eivät laskisi kovin alas pakkasen puolelle eikä kuivattavia tuulia esiintyisi ennen kuin juuret pääsevät kasvun alkuun ja veden ulottuville.

  Kasvutilannetiedotteiden aikataulu

  ProAgria Keskusten Liitto käynnistää valtakunnallisen kasvutilannetiedotuksen torstaina 4.5. Seuraavat tiedotteet julkaistaan tänä vuonna torstaisin 25.5., 15.6., 29.6., heinäkuu taukoa, 17.8., 31.8. ja 21.9.

  ProAgria keskusten antamien tietojen pohjalta laaditut katsaukset ovat luettavissa osoitteessa www.proagria.fi/ajankohtaista.

  Lisätietoja antavat

  Juha-Matti Toppari, juha-matti.toppari@proagria.fi, puh. 043 825 2806

  Sari Peltonen, sari.peltonen@proagria.fi, puh. 050 341 4406

  Lisätietoja maakunnallisesta tilanteesta myös paikallisilta ProAgria Keskuksilta.