Kasvintuotanto uudistuu - ohjureina toimintaympäristön ja kysynnän muutokset

2 min lukuaika

Uutinen

Uudet viljelykasvit ja teknologiat uudistavat kasvintuotantoa. Suurin vaikutus on toimintaympäristön muutoksilla ja kuluttajilla.

Sarijakasvintuotantokirja artikkelinetti
Mitä ja miten viljelemme on ajankohtainen kysymys erityisesti alan kannattavuusongelmien nostamana. Selvää on, että kasvintuotanto uudistuu sitä mukaan, kun tulee uusia viljelykasveja ja teknologioita. Suurimmat vaikutukset ovat kuitenkin toimintaympäristön muutoksilla ja kuluttajien vaateilla ja tarpeilla.
– Muutos ei kuitenkaan tarkoita radikaalia täyskäännöstä. Siihen meillä ei ole tarvetta, vaan muutos täyttää uusia nousevia tarpeita tuottaa vastuullisesti ja hiiltä sitoen sekä viljelyn riskien hallintaa lisäten. Näihin kaikkiin uudistusta tuoviin asioihin meillä on Suomessa hyvät edellytykset ja mahdollisuudet. Viljelijöillä on osaamista, viljely on vastuullista ja ympäristön huomioon ottavaa, tiivistää johtava asiantuntija Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitosta.
Uusien vaateiden myötä ruoan raaka-aineiden tuotanto ei ole enää maatalouden ainoa tehtävä, vaikkakin edelleen tärkein.
- Ruoan tuottamisen vastuullisuus näkyy yhä vahvemmin markkinoilla, ja ruoan raaka-aineiden tuotannon ja viljelymenetelmien pitää osoittaa ympäristöllistä ja ilmastollista kestävyyttä. Sillä, mitä viljelemme ja miten viljelemme, on merkitystä ympäristöön, ilmastoon ja luontoon sekä ihmisten ruokavalioon ja terveyteen, sanoo erikoistutkija Marjo Keskitalo Luonnonvarakeskuksesta Lukesta.
Kuluttajavalinnat puolestaan vaikuttavat pellon käyttöön. Kun ostoskoriin valitaan monipuolisesti kotimaisia tuotteita, mahdollistetaan myös viljelykiertojen monipuolistaminen.

Ruoan brändäyksessä paljon mahdollisuuksia

Kasvintuotanto on Suomessa vielä suhteellisen yksipuolista. Alle kymmenen kasvilajia kattaa noin 80 % peltoalastamme. Näistä puolet on viljaa ja puolet nurmikasveja.
Elintarviketuotantoon viljeltävät erikoiskasvit ovat keino uudistaa kasvintuotantoa. Kasviproteiinin kysyntä on kasvussa, ja viljelykasveista haetaan yhä enemmän makua ja terveellisyyttä.
Ruoan raaka-aineiden suunnitelmallinen jalostaminen brändätyiksi tuotteiksi tuo lisämahdollisuuksia oman liiketoiminnan rakentamiseen. Markkinoimalla tuotteitaan yrittäjä pääsee myös lähelle kuluttajia, mikä avaa lisää mahdollisuuksia aina kansainvälisille markkinoille asti.

Uusin tieto Uudistuva kasvintuotanto -kirjassa

Tämän uuden tiedon kasvintuotannon uudistumisesta kerää tiiviiksi kokonaisuudeksi Uudistuva kasvintuotanto -kirja. Kirja sisältää osioina: tulevaisuuden kasvintuotannon suunta, uudet viljelykasvit ja tuotantomahdollisuudet, viljelymenetelmien uudistaminen ja viljelyn monipuolistaminen, sekaviljely viljelyn monipuolistajana, teknologian tuomat mahdollisuudet ja uuden liiketoiminnan rakentaminen.
Kirja saavuttaa laajasti aktiiviset viljelijät, koska se menee jakeluna kaikille Käytännön Maamiehen -lehden tilaajille.
Kirjan päätoimittajina ovat toimineet erikoistutkija Marjo Keskitalo Lukesta ja johtava asiantuntija Sari Peltonen ProAgria Keskusten Liitosta. Kirja on osa Tieto tuottamaan -kirjasarjaa.

Lisätietoja

Sari Peltonen, ProAgria Keskusten Liitto, p. 050 341 4406, sari.peltonen@proagria.fi
Marjo Keskitalo, Luonnonvarakeskus Luke, p. 029 532 6237, marjo.keskitalo@luke.fi
Tutustu ja tilaa kirja ProAgrian verkkokaupasta.