Etelä-Pohjanmaalla kylvötöissä on edetty nopeasti

2 min lukuaika

Kasvintuotanto· Uutinen

Maakunnassa on kylvötöissä on edetty nopeasti ja hyvissä olosuhteissa. Pellot ovat kuivuneet tasaisesti ja sää on ollut kuiva ja lämmin.

JO1 A2779
Etelä-Pohjanmaalla oli talven jäljiltä routaa, joten kylvöjen aloitus siirtyi tavanomaista noin viikon myöhempään ajankohtaan.

Paikalliset, kovat sateet kuitenkin hidastavat kylvötöiden etenemistä, mutta pitkää taukoa tämän kevään kylvötöissä ei ole ollut. Kylvöille päästiin myöhemmin kuin moneen vuoteen, mutta kylvöjä on tehty nopeassa tahdissa ja monilla tiloilla kylvöt on jo kokonaan tehty. Kylvöistä maakuntamme alueella on tehty noin 60-70 prosenttia. Eniten kylvöjä on jäljellä maakunnan pohjois-, ja itäosissa. Eniten kylvämättä on ohraa, kauraa ja rypsiä. Herneet, vehnät ja myöhäiset lajikkeet kylvettiin ensimmäisinä. Lannan ja lietteen levitykset ovat loppusuoralla koko maakunnassa. Ensimmäiset kylvöt ovat orastuneet hyvin ja nopeasti lämmöstä ja kosteudesta johtuen. Paikoin pelloilla on jo turhan kuivaa, joten vesisateita kaivattaisiin kylvetyille pelloille.

Syysviljat

Syysviljoissa talvi on ollut kovin pitkiin aikoihin, vaikkakin suurta katastrofia ei ole tullut. Syysviljoissa on näkynyt paikoin talvituhoja. Erityisesti syysvehnäpelloilla on jouduttu tekemään paikkauskylvöjä kevätvehnällä ja muilla viljoilla. Ruis on talvehtinut tänä vuonna hyvin. Syysöljykasveissa on paljon tuhoja kovan talven jälkeen. Tällä hetkellä syysviljoilla on käsillä kasvinsuojelutoimet. Kasvinsuojeluruiskutukseen kannattaa laittaa mukaan lehtilannoitteet ja muistaa kasvunsääteiden käyttö.

Nurmet

Nurmet ovat lähteneet nopeasti kasvuun lannoitusten jälkeen. Talvituhoja jääpoltteen vuoksi on paikoin suuriakin aloja. Nyt on viime hetket menossa täydennyskylvöjen suhteen. Sade parantaa nurmen orastumista. Sadosta odotetaan keskinkertaista. Lämmin sää ja hyvät kosteusolosuhteet voivat aiheuttaa nurmelle nopean kasvun, joten ensimmäinen rehunteko ajoittuu 12-16.6.2023 koko Etelä-Pohjanmaan alueella.

Peruna

Perunan istutukset ovat alkaneet viime viikon loppupuolella. Sää näyttää istutuksia ajatellen hyvältä, joten istutuksia tehdään nyt nopeasti eteenpäin.