Saimaa lautasella

ProAgria Etelä-Savo

Vastuullinen ruokaketju

Saimaa lautasella -hankkeessa kehitetään Savonlinnan alueen ruokajärjestelmää, parannetaan paikallisten raaka-aineiden saatavuutta, lisätään lähiruokatuotteiden tunnettuutta ja edistetään ruoka- ja maatilamatkailua. Yrittäjien valmiuksia markkinoinnissa ja tuotteistamisessa parannetaan koulutuksella ja markkinoinnilla.

Fried vendace Visit Saimaa Visit Saimaa mainittava ID 516656
Euroopan unionin osarahoittama www
Maakuntaliitto varillinen vaakalogo www

Hanke tukee Savonlinnan seudun elinkeinoelämän monipuolistamista hyödyntämällä alueen ruokaan ja ruokamatkailuun liittyvää potentiaalia. Tavoitteena on korostaa alueen erityispiirteitä, kuten wildfood, Puruveden muikku sekä lähituottajien puhtaat ja terveelliset raaka-aineet. Hankkeessa pyritään luomaan uudenlaista, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää liiketoimintaa alueelle.

Saimaa lautasella on neljän toimijan yhteishanke, jonka päätoteuttaja on Savonlinnan Hankekehitys Oy ja osatoteuttajina ovat ProAgria Etelä-Savo ry, Itä-Savon koulutuskuntayhtymä Ammattiopisto Samiedu ja Savonlinnan Seudun Matkailu Oy.

Hankkeen tavoitteet

Hanke kokoaa ja aktivoi B2B-lähiruokaverkoston alkutuottajista, jatkojalostajista sekä ravintola- ja ruokapalveluyrityksistä. Tavoitteena varmistaa paikallisten tuotteiden saaminen ravintoloihin ja kauppoihin sekä uusien palveluiden ja tuotteiden avulla kasvattaa maaseudun, ruoan, ravintoloiden ja matkailuyritysten myyntiä ja vahvistaa Savonlinnan asemaa houkuttelevana ruokamatkailukohteena.

Maakunnallista ruoka-alan synergiaa kehitetään saattamalla yrityksiä mukaan Etelä-Savon ruokaklusteriin, D.O. Saimaa -verkostoon ja Taste Saimaa -partneriverkostoon. Yhteistyötä kehitetään myös eri hankkeiden ja toimijoiden välillä Savonlinnan seutukunnissa, mikä tehostaa ruoka-alan kehitystoimien vaikuttavuutta ja tavoittavuutta.

Matkailun osalta panostetaan kylien ja maaseudun vetovoimaan uusien ruokamatkailureittien ja -palveluiden avulla, vahvistetaan ruokamatkailun merkitystä ja vähennetään matkailun kausiluonteisuutta. Muikun tunnettuutta vahvistetaan, ja Savonlinna profiloituu Suomen muikkupääkaupungiksi. Saimaa European Region of Gastronomy 2024 -juhlavuoden hyödyt integroidaan konkreettisesti alku- ja elintarviketuotantoon, horaca- ja matkailualoille. Hankkeessa kehitetyt sisällöt tukevat osaltaan koko juhlavuoden tarjontaa ja lisäävät Saimaan vetovoimaa matkailukohteena.

Toimenpiteet

Ruoka-alan yrittäjiä tuetaan liiketoiminnan kehittämisessä D.O. Saimaan ja muiden ruokamerkkien avulla. Mikro- ja pk-yrittäjille järjestetään valmennusta markkinointiin, messuosallistumiseen sekä lähiruokapalvelujen tuotteistamiseen.

B2B-yhteistyöverkostoa kehitetään luomalla toimintatavat alkutuottajien, jatkojalostajien sekä ravintola- ja ruokapalveluja tarjoavien yritysten kohtaamiseen. Digitaalisia myyntikanavia aktivoimalla tehostetaan raaka-aineiden saatavuutta.

Lähiruokatuotteiden tunnettuutta kasvatetaan rakentamalla ravintoloihin Taste Saimaa -tuoteperhe, lähiruokatuotteita hyödyntävää reseptiikkaa sekä järjestämällä ruokatapahtumia. Alueen koulutustarjontaa lähiruoan valmistukseen sekä erä- ja luontomatkailuosaamiseen liittyen kehitetään.

Yhteistyössä matkailuyritysten kanssa kehitetään paikallisia elämyksiä ja uusia kylä- ja ruokamatkailutuotteita. Seudullisia ruokamatkailureittejä kartoitetaan ja rakennetaan, liiketoimintaosaamista ja yhteisöllisyyttä ruokamatkailun saralla tuetaan vahvistaen Saimaan vetovoimaa matkailukohteena. Pilotoidaan ruokatapahtumia ja kehitetään Taste Saimaa -alasivusto VisitSavonlinna.fi-alustalle.

ProAgria Etelä-Savon toimenpiteitä ja tapahtumia

Tietoiskut, työpajat ja asiantuntijaluennot 2024 ja 2025

    • 20.10.2024 Maisemaa ja matkailua - Maisemapäivän kävely Kommerniemellä Savonlinnassa
      Maatilojen muu yritystoiminta mm. matkailu on tärkeä osa Savonlinnan seudun maaseutualueiden elinvoimaa. Kansainvälisenä maisemapäivänä su 20.10.2024 klo 12-15 pääsemme tutustumaan Kommerniemen kylän talojen ja tilojen historiaan ja nykypäivään asukkaiden kertomana. Tervetuloa kävelemään Saimaan saaristokylän maisemiin! Vapaa pääsy.
      Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Etelä-Savon maa- ja kotitalousnaisten kanssa.
      Lue lisää.
    • 29.10.2024 Paikallisten makujen juhla - ideariihi Savonlinnassa
      Kutsumme sinut mukaan keskustelemaan ja ideoimaan vuoden 2025 ruokatapahtumaa Savonlinnan seudulle!
      Mikä onnistui viimeksi, mitä pitäisi kehittää eteenpäin? Voitaisiinko asioita tehdä isommin? Olisiko Saimaalla innostusta järjestää alueen oma Skördefest? Tule mukaan tuomaan näkemyksesi ja vaikuttamaan! Kokoonnumme tiistaina 29.20. klo 13-15.30 Ravintola Paviljongissa, Rajalahdenkatu 4, 57200 Savonlinna. Kaikille avoin ja maksuton tapahtuma, johon vaaditaan ennakkoilmoittautuminen. Lue lisää.
    • 31.10.2024 Tehoa suoramyyntiin - hyödynnä digiä

      Kaipaatko tehoa suoramyyntiin? Tule kuulemaan, miten voit tuottajana tai jatkojalostajana hyödyntää Graani-työkalua suoramyynnissä. Työkalu yhdistää sinut suoraan asiakkaisiin ilman välikäsiä ja tekee myyntiprosessista sujuvan.
      Tule mukaan maksuttomaan ja kaikille avoimeen digi-infoon, jonka järjestämme verkossa yhdessä Digiportaat-hankkeen sekä KISMET-hankkeen kanssa. Ilmoittaudu viimeistään 29.10. Lue lisää.

    Kumppaniemme tapahtumia ja toimenpiteitä

    Savonlinnan Hankekehitys Oy: https://elinkeinopalvelut.fi/hanke/saimaa-lautasella/

    Savonlinnan Seudun Matkailu Oy: https://www.savonlinnatravel.fi/saimaa-lautasella

    Ammattiopisto Samiedu: https://samiedu.fi/project/saimaa-lautasella-hanke/

    Rahoitus

    Hanketta rahoittavat Etelä-Savon Maakuntaliitto EU:n alue ja rakennepolitiikan ohjelman oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta (80 %), osatoteuttajat sekä yksityiset rahoittajat.

    Ota yhteyttä!

    ProAgria: Tarja Pajari, tarja.pajari@progaria.fi, Sanna Lento-Kemppi, sanna.lento-kemppi@progaria.fi, Katja Rissanen, katja.rissanen@proagria.fi

    Savonlinnan Hankekehitys Oy: Niina Lallukka, niina.lallukka@savonlinna.fi, https://elinkeinopalvelut.fi/hanke/saimaa-lautasella/

    Savonlinnan Seudun Matkailu Oy: Anu Ahlström, anu@visitsavonlinna.fi, https://www.savonlinnatravel.fi/saimaa-lautasella

    Ammattiopisto Samiedu: Sanna Muhonen, sanna.muhonen@samiedu.fi, https://samiedu.fi/project/saimaa-lautasella-hanke/