Tuohta tarinoista
Hankkeen tavoitteena on Saimaan alueen ruokakulttuuritarinoiden esille nostaminen, yritysten osaamisen lisääminen tarinallisten ruokamatkailutuotteiden tuotteistamiseen ja markkinointiin, uusien elämyksellisten ruokamatkailupalvelujen kehittäminen sekä nuorten kiinnostuksen lisääminen ruokakulttuuriin ja lähiruokaan liittyen.
![Huippuhieno poytakuva Villavalkea](/uploads/_1280x853_crop_center-center_82_line/Huippuhieno-poytakuva-Villavalkea.jpg 1280w, /uploads/_2560x1706_crop_center-center_61_line/Huippuhieno-poytakuva-Villavalkea.jpg 2560w, /uploads/_640x426_crop_center-center_60_line/Huippuhieno-poytakuva-Villavalkea.jpg 640w)
Tavoitteet
Tuohta tarinoista -hankkeen tavoitteena on Saimaan alueen ruokakulttuuritarinoiden esille nostaminen, yritysten osaamisen lisääminen tarinallisten ruokamatkailutuotteiden tuotteistamiseen ja markkinointiin, uusien elämyksellisten ruokamatkailupalvelujen kehittäminen sekä nuorten kiinnostuksen lisääminen ruokakulttuuriin ja lähiruokaan liittyen.
Toimenpiteet
- Alueen ruokakulttuuriin liittyviä tarinoita kerätään ja hyödynnetään ruokamatkailutuotteiden tuotteistamisessa.
- Yrittäjiä valmennetaan ruokamatkailutuotteiden tuotteistamiseen, tarinallistamiseen ja markkinointiin.
- Nuorille järjestetään Challenge 2024 –kilpailu ruokakulttuuriin ja ruokajärjestelmän kestävyyteen liittyvien ideoiden esiin tuomiseksi.
- Paikallista ruokajärjestelmää ja -kulttuuria tuodaan näkyväksi nuorille pelillistämisen keinoin (peli/ pelillinen tapahtuma).
- Ruokakansalaisuusviikon järjestäminen peruskouluissa
Tulokset
- Uutta osaamista alueellisesta ruokakulttuurista
- Käyttökelpoisia malleja ruokakulttuurin hyödyntämiseen liiketoiminnassa
- Tuotteistettuja uusia ruokamatkailutuotteita/ -tapahtumia
- Yrittäjien yhteistyö on lisääntynyt
- Uusien ruokamatkailutuotteiden ja toteutettujen ruokatapahtumien myötä lisätään Saimaan seudun ruokakulttuurin ja ruokamatkailun näkyvyyttä
- Nuorten tietämys Saimaan ruoka-alasta ja alan vetovoima on lisääntynyt
Hanke on yhteishanke, joka liittyy Saimaan seudun ruokaa ja ruokamatkailua tunnetuksi tekevään European Region of Gastronomy - / Taste Saimaa partner -yhteistyöhön.
Hanketta hallinnoi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. Osatoteuttajana Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset / ProAgria Itä-Suomi ry.
Kokonaisbudjetti
329 477 € (MKN Itä-Suomen / ProAgria Itä-Suomen osuus 46 704 €)
Rahoitus
Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan ELY-keskukset, Euroopan unioni, yksityisrahoitusosuus
Lisätiedot
Johanna Rinnekari, yritysasiantuntija
Koordinaattori, Karelia à la carte -verkosto
MKN Itä-Suomi / ProAgria Itä-Suomi ry
p. 040 301 2441, johanna.rinnekari@maajakotitalousnaiset.fi, johanna.rinnekari@proagria.fi
Minna Komppa, projektipäällikkö
Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu XAMK
p. 050 350 7451, minna.komppa@xamk.fi
![PP logorimpsu lyhyt 002](/uploads/_697x163_crop_center-center_line/PP-logorimpsu-lyhyt-002.jpg 697w)
![Xamk logo tiivis kehys rgb 002](/uploads/_1280x720_crop_center-center_82_line/xamk_logo_tiivis_kehys_rgb-002.png 1280w, /uploads/_640x360_crop_center-center_60_line/xamk_logo_tiivis_kehys_rgb-002.png 640w)