Luonnonlaidunten hyviin laidunkäytäntöihin ohjaavat Lumolaidun vinkkikortit on nyt julkaistu. Laidunnuksen hyödyt luonnon monimuotoisuudelle tuo kasvillisuuden rinnalle myös maaperän, hyönteisten ja sienten näkökulmia. Laidunnuksen monet käytännöt esittelee keskeiset laidunkäytännöt ja periaatteet. 
Löydät kolme vinkkikorttiamme Laidunpankki-palvelusta
https://www.laidunpankki.fi/tutustu-lumolaidun-vinkkeihin

Maatalousympäristö on merkittävä luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjä. Erityisesti luonnonlaitumet ovat monien uhanalaisten lajien elinpaikkoja.

Lumolaidun-verkostohanke avaa luonnon monimuotoisuuden merkitystä maatalousympäristössä. Jotta tämä konkretisoituu niin kuluttajille kuin maataloustuottajille, tarvitsemme tiloja, kohteita, joissa pääsemme tutustumaan aiheeseen.

Tavoitteena on, että kartoitusten, hoidon kehittämisen ja luonnonlaitumiin liittyvien tilakohtaisten palvelujen myötä muodostuu verkosto, jota voimme hyödyntää monipuolisesti niin palveluissa kuin viestinnässä. 

Käytännönläheinen hanke

Hankkeen aikana selvitetään tilakohtaisesti luonnon monimuotoisuuden tuottamat arvot.

Hankkeessa on mukana yhdeksän kohdetta, (verkostotilat).

Näillä tiloilla tehdään hankkeen aikana kartoituksia, joilla haetaan tietoa siitä, millaisia luonnon monimuotoisuusarvoja alueilta löytyy, Kartoituksia tehdään koskien kasvillisuutta, linnustoa, hyönteisiä, sieniä sekä maaperän monimuotoisuutta. Kartoitukset alkavat kesällä 2019 ja jatkuvat hankkeen loppuun asti. Kartoitukset toteuttavat Luonnonvarakeskus, Tampereen Hyönteistutkijainseura r.y ja Tmi Luonto-Lasse.

Hankkeen edetessä tilaverkostoa kehitetään niin, että tuloksia voidaan esitellä käytännössä. Luonnonlaitumien arvo monimuotoisuuden ylläpitäjänä on suuri ja tätä asiaa nostetaan monipuolisesti niin viestinnällisesti kuin tilakohtaisesti. Hankkeessa  kehitetään saatujen tietojen perusteella alueiden hoitoa.

Hankkeessa tehdään yhteistyötä monipuolisesti eri toimijoiden kanssa. Kartoituksissa käytetään alan asiantuntijoita ja saatuja tietoja jaetaan ja kehitetään alan toimijoiden kanssa.

Hankkeen yhteistyökumppanina on Elenia Oy.   

Tiedote, hanke on alkanut 02072019

Hankkeen tiedot

Projektipäällikkö: Riikka Söyrinki                                      
Rahoittaja: Pirkanmaan ELY-keskus                                                    
Toteuttaja: ProAgria Etelä-Suomi ry                                            
Hankkeen kesto: 1.3.2019-30.9.2022


Yhteydenottopyyntö

Jaa

Artikkelit

Hanketoimijat

 • Laura Puolamäki
  Maisema-asiantuntija; Landscape specialist; NEUVO 2020 asiantuntija ympäristö, maatilan nykyaikaistaminen ja kilpailukyvyn parantaminen
  Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset, ProAgria Etelä-Suomi, Pirkanmaa
 • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
  Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
 • Tilaa palvelu
  Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut