Kohti paperitonta taloushallintoa

2 min lukuaika

Talouden ruorissa

Ajantasainen kirjanpito on osa jokaisen yrityksen arkea sekä talouden johtamista. Tilakokojen kasvaessa yhä useampi yrittäjä on päättänyt ulkoistaa kirjanpidon ja veroilmoitukset tilitoimistoille, jotta aikaa jäisi enemmän maatilan arjen toimintaan. Maatalouden tietoliikenteen digitalisoituessa suuri osa kirjanpidon ilmoituksista ja tukihauista tehdään sähköisesti.

Tilipalvelu

Kustannustehokas tapa talouden hallintaan

Sähköinen taloushallinto säästää yrittäjältä aikaa ja kustannuksia, kun paperilaskutuslisät poistuvat, eikä mappeja tarvitse enää toimittaa kirjanpitäjälle. Sähköistä taloushallintoa varten tarvitaan verkkolaskutussopimukset pankista tai muulta palveluntarjoajalta sekä maksuliikesopimukset ja maksamisen palvelusopimus omasta pankista.

- Sähköinen kirjanpito nopeuttaa myös yrittäjän budjetointia, sillä verkkolaskut tulevat näkyviin järjestelmään ja kirjanpitoa voidaan tehdä jopa maksuliikenteen edellä. Kirjanpidon täsmäyttämisellä tiliotteen kanssa varmistetaan, että kaikki kuitit ovat varmasti mukana eikä kirjanpidosta puutu mitään, kertoo ProAgrian talousasiantuntija Tea Flankkila.

  Myös pankit ovat ohjeistaneet isommissa investointiprojekteissa maatalousyrittäjiä siirtymään kahdenkertaiseen ja maksuperusteiseen kirjanpitoon kassan hallinnan ja seurannan helpottamiseksi.

  Sähköiseen kirjanpitoon voi sovittaessa ottaa käyttöön työnantajasuorituksien, oma-aloitteisten verojen maksamisen sekä yksityistalouden siirtojen tekemisen kirjanpito-ohjelmassa. Kirjanpitäjän tehtävä on myös huolehtia ostolaskujen tekemisestä, jotka asiakas käy itse hyväksymässä maksuun. Näin manuaalisiirtymiset omaveron ja verkkopankin välillä vähenevät tai jopa poistuvat.

  Irti kuittirumbasta

  Kirjanpito vie aikaa myös yrittäjältä. Pertti Hämeenniemi tahtoi tehostaa työtään ja keskittyä oleelliseen.

  - Halusin yksinkertaistaa arkeani siirtymällä sähköiseen kirjanpitoon, sillä koko ajan tuntui olevan kiire jonnekin, ja kuitteja täytyi toimittaa jatkuvasti kirjanpitäjälle.

   Sähköiseen kirjanpitoon siirtyminen tapahtui näppärästi etäyhteyksin asiantuntijamme opastuksella, eikä käyttöönotossa mennyt tuntia kauempaa. Nyt Hämeenniemi välttää tositteiden kansioimisen ja pysyy ajan tasalla kirjanpidostaan mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

   - Suurin etu on ajan säästäminen. Kun ottaa valokuvan kuitista laskua maksaessa, se menee suoraa kirjanpitäjälle. Enää ei tarvitse lähteä erikseen viemään kuitteja kirjanpitoon.

   Kysy lisää asiantuntijaltasi