Asiantuntija tueksi ja maitotilan kustannukset hallintaan

2 min lukuaika

Talouden ruorissa

Ota apuun sparraaja ProAgrialta.

Asiantuntijan kanssa käydään yhdessä läpi, mitä sinulle maksaa nyt kaupan ostorehu. Onko saatavissa halvempaa rehustusvaihtoehtoa niin että tuotanto ei kärsi? Lasketaan ja pohditaan. Entä jos tingin vähän litroista, mutta saisin pitosuutta nousuun ja sitä kautta tulosta paremmaksi? Ruokinnan hyvällä suunnittelulla tämäkin onnistuu.

Oletko ottanut omasta säilörehusta ja viljasta rehuanalyysit? Ota näytteet tarpeeksi usein ja teetä analyysin mukaiset ruokintasuunnitelmat. Älä ruoki mutulla! Ei syötetä kallista ostorehua turhan päiten. Tiedätkö oman rehusi tuotantokustannuksen?

Oletko selvittänyt tilasi maksuvalmiuden?

Onko jo kertynyt piikkiin maksamattomia laskuja? Otetaan selvää. Tehdään maksuvalmiussuunnitelmaa yhdessä ensi vuodeksi, vaikka kuukausibudjettia tarpeen vaatiessa. Tehdään laskuttajille suunnitelma laskujen maksamiseen ja ehdotetaan sitä heille. Usein laskuttaja antaa maksuaikaa, jos sitä pyytää ajoissa ja kertoo tilanteen. Älä päästä laskuja menemään perintään tai ulosottoon. Se vasta kallista on!

Pohditaan yhdessä voisiko pankkilainaa saada lisää pankilta tai vaikka osuuskunnalta. Järjestellään nykyisiin lainoihin lyhennysvapaita. Älä sorru heti mainostettuun pikalainaan tai vippiin, niissä korot vasta korkealla ovatkin. Yhdessä voimme pohtia sinulle ratkaisua. On tärkeää tunnistaa, minne eurot menevät ja mistä niitä tulee. Budjetointi nousee tärkeään rooliin.

Katse tulevaisuuteen

Nyt on hyvä aika pohtia myös oman tilan tulevaisuutta pitkällä jäänteellä. Nyt kannattaa tehdä alustavaa suunnitelmaa, miten edetään niihin tavoitteisiin mitä tilalla on. Ostorehukustannus alemmaksi, pitoisuuksia lisää, eläinten hyvinvointia paremmaksi ja omaan työhön helpotusta. Pohditaan yhdessä millä keinoilla ja millä aikataululla pystytään nämä asiat laittamaan todeksi.

Olemme tukenasi ja autamme sinua! Aloitetaan yhteinen polku maitotilasi parhaaksi.

Asiantuntija, talous