Vielä ehtii hakea investointitukea ensi kesän investoinneille.

2 min lukuaika

Savolaeset ossoojat

Maatilaa on hyvä kehittää tasaisesti koko ajan itselle sopivalla tavalla.

Img 4481 sivulle 17

Kevät näyttää tulevan tänä vuonna vauhdilla, mikä ei varmasti ole huono asia ainakaan niille, jotka ovat suunnitelleet kesälle 2014 uutta navettainvestointia. Tällaisilla tiloilla investointituet ja ympäristöluvat ovat jo varmasti kunnossa. Mikäli mietit kesälle 2014 pienempää uutta investointia, kuten laakasiilon rakentamista tai salaojitusta, niin vielä ehdit hakea investointitukea kevään tukihaussa, joka päättyy 28.3. Näihin hakemuksiin tehdään päätökset kesäkuun loppuun mennessä, joten investoinnin ehtii toteuttaa vielä tämän vuoden aikana.

Tällä hetkellä investoinnit varsinkin maidontuotantoon vaikuttaa poikkeuksellisen kannattavilta. Kiintiötä ei tarvitse hankkia tuotannon vastapainoksi, maidon hinta on Suomessa ennätyksellisellä tasolla ja viljan hinnat ja sitä kautta rehujen hinnat ovat laskeneet pidemmän aikavälin keskiarvotasolle. Toki pitää muistaa, että uutta navettainvestointia suunnitellaan aina pitkälle aikavälille, vähintään 10–15 vuodeksi. Tähän ajanjaksoon mahtuu varmasti sekä hyviä että huonoja vuosia. Pitää myös muistaa riski, että maidontuotannon pohjoinen tuki alenee C-alueella pohjoisen tuen rajoitteena olevan maitomäärän ylittyessä. Näiden tekijöiden valossa laskennassa on hyvä käyttää alhaisempaa maidonhintaa kuin se on tällä hetkellä ja lisäksi maidontuotannon pohjoista tukea ei kannata tulevaisuudelle laskea täysimääräisesti kaikille tuotetuille maitolitroille. Ely-keskuksen ohjehinta laskentaan on tällä hetkellä 43,5c/l ja tilojen saama maidon hinta oli vuonna 2013 keskimäärin 47,5 c/l + pohjoinen tuki.

Maatilaa on hyvä kehittää tasaisesti koko ajan itselle sopivalla tavalla. Kaiken kokoisia investointeja tarvitaan eikä aina tarvitse kasvattaa eläinpaikkojen määrää, vaan voidaan investoida myös eläinten- ja omaan hyvinvointiin ja pellon kasvukunnon parantamiseen ja sitä kautta varmistaa hyvälaatuinen säilörehu myös tulevaisuuteen. Tärkeää on, että uskoo investointitilanteessa omaan osaamiseen ja tekemiseen - näitäkin voidaan sanoa myös investoinneiksi. Varsinkin tilanteessa, jossa eläinmäärä kasvaa paljon kerralla osaamisen merkitys korostuu, koska enää ei voida ”harjoitella” pienemmässä mittakaavassa. Voidaankin puhua, että osaamisvaatimus kasvaa ylisuhteellisesti yksikkökoon kasvuun.

Mikäli mietit investointituen hakua vielä tämän kevään viimeiseen hakuun niin ole pikimmiten yhteydessä ProAgriaan, niin laitetaan paperiasia Ely-keskuksen suuntaan kuntoon.

Oikein hyvää kevään odotusta,

kirjoittajana markkinointi- ja myyntijohtaja Tuomo Rissanen, 040 563 8749