Kysymyksiä ja keskustelua tukihausta

4 min lukuaika

Savolaeset ossoojat

Kaksi savolaismiestä keskusteli tulevasta kevään tukihausta. Naapurusten välillä käytiin seuraavanlainen keskustelu.

Apila1

Kaksi savolaismiestä keskusteli tulevasta kevään tukihausta. Naapurusten välillä käytiin seuraavanlainen keskustelu:

Toinen aloitti huokaillen, ”se on tuas se aika vuodesta, että tulloo niitä lippuja ja lappuja vähän väliä postissa, eekö niitä vois kaikkia kerralla laittoo…”

Toinen siihen tuumaili, että ”mulle tuli vaan muistutus tukihausta, mittee sinä höpötät”.

Kaveri jatkoi, että ”syksylläkii tuli joku lappu joka ois pitäny pallaattoo, en oo postitellu enkä postita, mikä kysely lie ollut, niitäkiin kyselyjä on vähän väliä, siinäpähän kyselöövät”.

Toinen jo vähän kummasteli tätä ja totesi, että ”nyt mää äkkiä täättämään se lappu (455) kuntaan, on nimittäin semmonen lappu, että tukia et voi hakkee muuten ollenkaan tänä kevväänä et paperilla etkä sähkösesti jos sitä ee oo pallautettu!”

Kaverilla heräsivät epäilykset: ”Ee kait, nyt kyllä vejätät, en minä ossoo enkä halua ies nykiä niitä Eu lappuja. Täätätkö sinä ne mulle, kun ennen ne on tehny serkku poika. Vai kuka ne täättäs…”

Toinen pystyi siihen toteamaan, että ”minäkään en oo niihin täättämishommiin ruvennu, suap tehä ne jotka osoo, ee minua ne kiinnosta, minä keskityn viljelyyn ja karjanhoitoon. Mulla on kääny asiantuntija tuolta ProAgrialta ne tietää nämä hommat et tarvii kun vierestä kahtoo, eekä mää kokopäivä niitä vatuloijessa, soitappa sinne. Niillä on muuten vakkuutuskin jos männöö viärin joku kohta.”

Juttukaveri oli vielä epäilevällä kannalla, sillä hänestä homma ”kuulostaa liian helepolta, kun ennen ainakiin on serkku poika ähränny ja noitunu niihin kanssa koko päivän vaikka ee meellä oo mittää erikoista kun kaikki lohkot on säilörehulla, eekä se mistää vakkuutuksesta oo puhunu. Kolomesattoo euroo oon tuvanpöövän alta sille antanu aina reessustaan, eese minusta kallis oo kun kokopäivän kuitennii istuu. Karttojakii on piirelty melekeen joka vuos kun on nuita raivioita ja tuntuu että tarkastajattii on hypäny meellä jatkuvaan aina kun on karttoja laitettu hakemuksiin mukkaan. Viimekii syksynä tul joku takasiperintä tukiaisista tais olla 2 800 euroo, ol ollu hakemuksessa joku virhe. Kysyin minä serkulta siitä, mutta sille tul yks kaks hirvee kiire jonnekkii ja sano että ee tänä vuonna joova hakemuksia täättämään. No annappas se numero, niin kysästään oisko niillä vielä aikoja jälellä.”

Naapuri jatkoi kuitenkin sitkeästi omalla kannallaan ja totesi, että ”kuulostaa vähän eppäilyttävältä tuo serkkus toohu, ee varmaan oo ollu missään tuki- koolutuksissa mukana. Ja siitä ee tule mittää jos karttakorjauksia ootta tehny paperille, kyllä ne korjaakset on helepompi tehä sähkösellä hakemuksella sen verran minäkii oon kahto niitä korjaaksia. ”

Keskustelun päätteeksi päätti epäileväinen naapuri ottaa yhteyttä ProAgrian asiantuntijaan. Puhelun aikana selvisikin yhtä jos toista tukihakuasioista:

Tänä keväänä ei suuria muutoksia ole tulossa tukijärjestelmään vaan päättyviä ympäristötuki- ja luonnonhaittakorvaussitoumuksia jatketaan yhdellä vuodella. Uusia erityisympäristötukisopimuksia ei tehdä tänä vuonna muutamaan poikkeusta lukuun ottamatta. Uusia luomusopimuksia ja joitakin hoitosopimuksia on mahdollista tehdä, muutoin entisiä tänä keväänä päättyviä erityistukisopimuksia jatketaan tarvittaessa vuodella.

Myös eläinten hyvinvointitukea ja lietelannansijoittamisentukea voidaan jatkaa vuodella ja on muistettava, että lietelannansijoittamisentukea voidaan maksaa 30.9.2014 mennessä levitetystä lietteestä jos ko. sopimus päättyy tulevana syksynä.

Suurimpana muutoksena voidaan pitää sähköisen tukihakuohjelman muutosta, joka mahdollistaa lohkojen yhdistämisen, jaon ja uusien lohkojen perustamisen suoraan sähköisesti samanaikaisesti muun päätukihaun yhteydessä. Niinpä paperikarttojen piirtämisestä ja toimittamisesta kuntaan luovutaan ja kaikki lohkojen korjaukset voidaan tehdä sähköisesti. Paperisia karttoja tarvitaan vain jos tilalla on yhteiskäyttö lohkoja, joista tulee toimittaa kartta kuntaan, johon on merkattu kasvulohkojen rajat yms. tarvittavat tiedot.

Suuren haasteen meille ProAgrian asiantuntijoille tänä keväänä asettaan sähköisen tukihaun avautuminen varsin myöhään eli 9.4. Arkipäiviä tukihaun päättymiseen on vain 14 kpl ja jos asiantuntijalla on tehtävänä 100 kpl hakemuksia se tekee n. 7 kpl tukihakemuksia arkipäivää kohti. Kiireinen aikataulu aiheuttaa valtavan työpaineen asiantuntijoille ja olenkin huolissani kollegoiden jaksamisen suhteen.

Onkin toivottavaa, että tämän kevään kaltainen farssi sähköisen tukihaun avautumisen suhteen ei pääse tapahtumaan ensi keväänä kun tukijärjestelmään on tulossa uuden ohjelmakauden myötä suuria muutoksia. Mavi:n täytyy saada käyttöön riittävät resurssit järjestelmän kehittämiseen ja aikatauluissa pysymiseen.

Asiantuntijoittemme yhteystiedot löydät esimerkiksi nettisivuiltamme kohdasta asiantuntijahaku.

Jo tuumasi naapurikkiin, jotta olipa hyvä, että tuli puhheeksi!

Jukka Ruotsalainen
Talouden ja kasvintuotannon asiantuntija
0400 172 121
jukka.ruotsalainen@proagria.fi