Kymmenen lihavaa vuotta - ilman terveysriskejä

2 min lukuaika

Savolaeset ossoojat

Jälleen on se aika vuodesta jolloin postista tipahtelee viime vuoden tuotosseurannan koontiraportteja.

Img 5482 eveliina

Jälleen on se aika vuodesta jolloin postista tipahtelee viime vuoden tuotosseurannan koontiraportteja. On tilinpäätöksen aika. Mitenkä se vuosi 2013 oikeastaan menikään? Toivottavasti mahdollisimman moni ajattelee vuoden onnistuneen hyvin.

Vuosiraportista on helppo tarkastaa missä ollaan menossa. Historiallisiin tietoihin on kuitenkin turha jäädä vellomaan. Suunta eteenpäin. Raportti kannattaa kuitenkin hyödyntää tarkasti uuden vuoden toimia suunnitellessa.

Oma ajatukseni on, että tuotosseurannan raportit ovat tuotannon terveydentilan tarkastelua. Raporteista huomataan mahdolliset oireet. Niiden perusteella voidaan diagnosoida tilanne: meitä vaivaa juuri nyt tämä sairaus. Tämän jälkeen on helppo miettiä, mikä lääke sairauteen tepsii. Ja ottaa lääke käyttöön.

Tuotosseurannan tilakäynnillä tuloksia analysoidaan asiantuntijan kanssa. Asiantuntijana haluaisin olla antamassa näkökulmaa siihen, mikä lääke voisi tepsiä. Toisaalta lääke ei aina auta, vaan joudutaan muuttamaan myös elintapoja. Niiden miettimiseen kannattaa myös rohkeasti käyttää asiantuntijan apua.

Väliaikaisia pikkukremppoja on kaikilla. Eivätkä ne kaikki ole omaa syytä. Tästä syystä kannattaa seurata oman tuotannon terveydentilaa säännöllisesti. Ei vain kerran vuodessa. Kun elintavat ovat kunnossa, pikkuvaivat paranevat nopeasti. Oireisiin kannattaa kuitenkin puuttua mahdollisimman aikaisin. Pieni vaiva on helppo parantaa, mutta ilman toimenpiteitä sairaus voi levitä. Kun tehdään ruumiinavausta, on jo liian myöhäistä tehdä asioille mitään.

Toisaalta tuotosseurannan raportit kertovat myös siitä, kun terveydentila on hyvä. Silloin saa hymyillä leveästi ja kiitellä itseään. Kannattaa kuitenkin uhrata ajatus sille, miksi näin. Sitten on helppo jatkaa samalla linjalla. Ja pysyä terveenä tulevatkin vuodet!

Eveliina Turpeinen, ruokinnan asiantuntija, ProAgria Pohjois-Savo