Kehu kantaa

2 min lukuaika

Savolaeset ossoojat

Kehun on aina oltava aitoa eli täydellä sydämellä sanottua, arvostavaa ja todellista.

Uunijuustoa ja mansikoita

Ostin naistenlehden irtonumeron ja sen pääkirjoituksessa oli ansiokkaasti otettu kantaa kehuun eli kehu piristää. Jäin sen jälkeen miettimään miten totta kirjoitus olikaan. Se tietenkin edellyttää, että kehu on aitoa ja toisen tekemää.
Meille, ainakin suomalaisille, on kehun vastaanottaminen vaikeaa, siinä saattaa tulla vaivaantunut olo, vähättelyä itsestään jne. Nyt vuoden pimeimpään aikaan voimme sopia, että jokainen meistä kehuu toisen ja ottaa jokaisen kehuun viittaavankin sanan vastaan täydestä sydämestään.

Itsestään on helpoin lähteä liikkeelle. Nyt tartun kanssakulkijan hyviin asioihin, onnistumisiin jne sekä kerron sen hänelle. Jokaiselta löytyy kehuttavaa, ja niitä ei edes välttämättä itse huomaa. Mainitsemassani naistenlehden pääkirjoituksessa toimittaja jäi miettimään miten hyvä mieli hänelle jäi aivan tuntemattoman vastaantulijan myönteisestä asiasta. Jokainen voi tunnistaa saman, kun joku toinen on sanonut jotain myönteistä. Väittävät jotkut lukeneet asiantuntijat, että myönteisten asioiden sanominen kantaa myös sanojaa. Joten tähän kannattaa tarttua.

Kehua kannattaa viljellä siinä koko elämänpiirissään eli perhe, työkaverit, asiakkaat, yhteistyökumppanit, harrastekaverit ja jos rohkeus riittää niin tuntematon kannattaa kehua. Kehun on aina oltava aitoa eli täydellä sydämellä sanottua, arvostavaa ja todellista. Ehkä se vaikein kehumisen paikka on siinä lähipiirissä. Voi, miten helppoa on niille lähimmille kaataa kaikki paha mieli ja pahoittaa kaikkien mielet. Mikä oppimäärä auttaisi kääntämään ja tunnistamaan myönteiset, kehuttavat asiat ja niiden kautta päästä iloon.

Elämän tasapaino lienee ihmisen elämän tärkein mitta. Jokaisen omassa harkinnassa on mitä se vaatii. Meillä jokaisella on erilaiset asiat pönkittämässä tasapainoamme. Hyvä elämän tasapaino ja asioiden sekä valitsemiensa tehtävien hoitaminen auttavat varmaan osaltaan katsomaan luottavaisesti huomiseen. Ja niiden omien hyvien asioiden tunnistamisessa soisi meille jokaiselle löytyvän läheltä henkilöt, ketkä sanovat tärkeät kehu-asiat.

Jos olisin hieman rohkeampi, niin haastaisin meidät kaikki kehumaan kaverin päivässä! Kehun on oltava aitoa. Taidan olla ujo ja jätän jokaisen omaan harkintaan. Ehkä joskus opin itsekin kehun antamisen.

Ehkä vanhassa karjalaisessa sananlaskussa ”Ilo pintaan, vaikka syvän märkänis” on suuri totuus.

Kaamosaikaamme valoa kehun kautta!

Tarja Pirkkalainen
p. 0400 347 143
tarja.pirkkalainen@proagria.fi