Kasvuston tarkkailua ilmasta

1 min lukuaika

Savolaeset ossoojat

Pellonpientareella Nilsiässä

Pellon pientareella

Ravinnerenkihanke järjesti Nilsiässä Halunan kylätuvalla pellonpiennartilaisuuden 15.9. Päivän aiheena oli kasvuston havainnointi kopterikameran avulla. Tuomo Huusko Kinahmin kopterikuvauksesta oli paikalla esittelemässä ammattimaista kopterikameran lennätystä. Kameralla saatiinkin todella tarkkaa kuvaa Pentikäisen Janin viljalohkosta. Kyseinen lohko on ravinnerenkihankkeen havaintolohko.

Lohkon kasvukunnon tarkkailu ilmasta herättikin paljon keskustelua. Esimerkiksi lohkon lakopaikat sekä vesitalousongelmat näkyivät ilmakuvassa selvästi. Ilmakuvasta katsottuna lakopaikkoja oli huomattavasti enemmän, kuin miltä lohkon reunasta näytti. Myös ravinteiden puutosoireet ja täydennyskylvö tarpeen määrittäminen onnistuu ilmakuvan avulla. Kopterikameran hyödyntämiseen keksittiinkin useita kohteita aina kasvustohavainnoista kelkkailuretken kuvaamiseen.

Lisäksi päivässä tutustuttiin maanparannusaineisiin. Juuan Dolomiittikalkin Jukka Repo ja SSAB:n Marko Sorjanen sekä Anne Lamberg esittelivät omia tuotteitaan. Juuan Dolomiittikalkilta saatavissa Juuan kalkkia, Paltamon kalkkia sekä uutuutena JDK kalsiitti, jota tuodaan Ranskasta. SSAB: n tuotteita ovat Bestonin masuunikuona, teräskuona ja masuunikuonakalkkikiviseos, jotka ovat myös hyväksyttyjä luomuviljelyyn.

Maatalouden huono kannattavuus näkyy kalkitusaineiden kaupassa. Aihe herättikin keskustelua kannattaako kalkituksesta tinkiä. Lannoitteita ostetaan kuitenkin joka vuosi, mutta ravinteiden hyödyntäminen heikkenee happamassa maassa. Esimerkiksi fosfori sitoutuu kasveille käyttökelvottamaan muotoon, kun happamassa maassa rauta- ja alumiinioksidit lisääntyvät. Lisäksi vetyionit tukkivat kationinvaihtopaikat, jolloin ravinteiden huuhtoutumisen mahdollisuus kasvaa. Tänä syksynä myös haastavat sää olot ovat vaikeuttaneet kalkin levitystä.

Jatketaan keskustelua aiheesta.