Asiantuntija maatilalla harjoittelussa

2 min lukuaika

Savolaeset ossoojat

Asiantuntijan työviikko on vaihteleva, mutta todellista vaihtelua arkeen antoi viikon mittainen harjoittelujakso.

Paulan halikaveri

Asiantuntijan työviikko on vaihteleva, mutta todellista vaihtelua arkeen antoi viikon mittainen harjoittelujakso, jonka sain suorittaa Sonkajärvellä MTY Rönkössä. Harjoittelujakson ideana on kehittyä asiantuntijana perehtymällä käytännön työhön sekä arjen prosesseihin. Ja mikä olisikaan parempi tapa kehittymiseen kuin kokeilemalla itse.

Harjoittelupaikkanani oli yhden robotin navetta, joka on rakennettu 2010. Tilan vanha navetta paloi vuonna 2005. Eläimiä lypsettiin vuokranavetoissa aina uuden navetan rakennukseen saakka. Tilaa pyörittävät veljekset Antti ja Matti Rönkkö.

Ensimmäisenä harjoitteluaamuna sain hyvän perehdytyksen tilan töihin. Omiin töihini kuului lähinnä parsien siivous, mahdollisten viivelehmien hakeminen robotille sekä vasikoitten juotto ja ruokinta. Toimiston seinällä olevat työohjeet antoivat tukea iltapäivällä omalle muistille. Simppelit ohjeet ja selkeät rutiinit ovat tärkeitä niin yrittäjille itselle kuin uusille työntekijöille. Hyvät työohjeet auttavat myös esimerkiksi äkillisissä muutostilanteissa.

Töihin rutinoituu äkkiä, mutta päivistä löytyy totta kai aina jotain uutta; lehmä poikii, eläinlääkäri käy, siementäjä käy ja niin edelleen. Harjoittelun ideana oli keskittyä nimenomaan navetan sisäisiin prosesseihin. Ihan ummikkona en toki töissä ollut, sillä taustani maatalouteen on lypsykarjatilan tyttönä ja lomitushommia tehneenä melko vankka.

Pohtiessani, mitä uusia asioita sain tästä viikosta omaan työhöni asiantuntijana, löydän useammankin asian. Ensinnäkin saan uusia ideoita ja vinkkejä, miten asioita voi tehdä eri tavalla. On aina avartavaa työskennellä toisenlaisessa ympäristössä. Myös johtamiseen sain uutta näkökulmaa harjoittelun aikana. Lisäksi sain näkökulmaa myös työterveyshuollon tilakäyntejä ajatellen.

Viikossa ei ehdi porautua kovin syvälle tilan arkeen, mutta huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi yksittäisellä tilakäynnillä. Viikko oli hyvin antoisa molemmin puolin.

Paula Antikainen