Ajatuksia laitumen laitamille

2 min lukuaika

Savolaeset ossoojat

Helle hellii jo meitä - kesä on jo täällä!

Img 3018

Nyt pitäisi viimeistään alkaa kääntää katseita kohti laidunkautta, vaikka varmasti muutkin työt mieltä painavat. Ennen laidunkautta kannattaa tsekata muutama asia, näin säästyy harmailta hiuksilta ja voi keskittyä muihin kesän aikaisiin töihin.Helle hellii jo meitä - kesä on jo täällä!

Oletko miettinyt seuraavia asioita?

  • Laiduntamisen toteutus: Pitääkö aitoja korjata tai rakentaa? Pitääkö aitaa saada siirrettyä kesän aikana? Miten lehmät pääsevät laitumelle? Millaisia lohkoja laidunnetaan? Kuka tekee työt?
  • Laidunten kunto: Paljonko rehua laitumelta on saatavissa? Mikä on sen ruokinnallinen arvo? Miten laitumet pysyvät hyvinä koko kesän?
  • Syönti: Paljonko lehmä pystyy laidunta hyödyntämään? Tarvitaanko lisäruokintaa? Miten toteutetaan väkirehuruokinta ilman turhia riskejä? Onko kesäajan ruokintasuunnitelma kunnossa?
  • Vesi: Lehmä tarvitsee 80 - 150 litraa vettä päivässä, saako se sen myös laitumelta?
  • Kivennäiset: Toimiiko sama kivennäisruokinta kesällä ja talvella?

Monella tilalla odotetaan jo umpilehmien ja nuorison uloslaskua: työt sisällä navetassa vähenevät. Hiehoja ei kuitenkaan kannata unohtaa pihalle. Samat asiat on huomioitava mitä lehmienkin kanssa: ruokinta, kivennäiset, vesi ja olosuhteet. Entä miten toimitaan siemennettävien hiehojen kanssa? Tarkoitus on, että kesäkausi ei näy hiehojen osalta myöhemmin. Ruokinta kannattaa miettiä etukäteen, jotta tuloksena ei ole kesän jäljiltä lihavia tankkereita tai laihoja takkuturkkeja.

Kesän jälkiä ei ole tarkoituksenmukaista paikkailla myöhemmin, hommaa riittää syksyllä muutenkin. Asioita ei kuitenkaan kannata jäädä miettimään yksin – ProAgrian asiantuntijat antavat kyllä apua, ota rohkeasti yhteyttä!

Eveliina Turpeinen
MMM Agronomi
Ruokinnan asiantuntija
ProAgria Savo
puh. 040 523 0932
eveliina.turpeinen@proagria.fi