Muistilista eläintukihakuun 2024

2 min lukuaika

Ruokintapöydällä

Tammikuun lähestyessä jo puoltaväliä, on aika laittaa hetkeksi ajatukset vuoden 2024 eläintukihakuihin.

Lihakarjaa

Käy läpi tämä muistilista, kun ryhdyt hakemaan tukia. Me asiantuntijat autamme tarvittaessa!

Haettavia tukia ovat EU:n eläinpalkkiot, eläinten hyvinvointikorvaus, alkuperäisrotujen kasvattamissopimus, C-tukialueen pohjoinen kotieläintuki sekä sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotettu tuki. 

EU:n eläinpalkkiot haetaan 8.-24.1.2024, hyvinvointikorvaus 8.1-1.2.2024 ja pohjoinen kotieläintuki sekä sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotettu tuki 12.2-5.3.2024 sähköisesti Vipu-palvelussa. 

Vuoden 2023 eläinmääräilmoitus sikojen ja siipikarjan osalta tulee myös tehdä 1.2.2024 mennessä. Alkuperäisrotujen kasvattamissopimuksen osalta Ruokavirasto tiedottaa hakuaikataulun myöhemmin.

EU:n eläinpalkkiot ja pohjoinen kotieläintuki pysyvät tukiehdoiltaan hyvin samankaltaisina vuoteen 2023 verrattuna. 

Muista tehdä eläinten syntymä-, osto- ja poistoilmoitukset nautarekisteriin 7 päivän sisällä tapahtumasta, huolehtia eläinten muidenkin nautarekisteritietojen oikeellisuudesta ja asianmukaisesta korvamerkinnästä – näillä pääset jo pitkälle. 

Eläinten hyvinvointikorvauksen ja alkuperäisrotujen kasvattamissopimuksen vähimmäistason vaatimuksiin tulee muutoksia uuden eläinsuojelulainsäädännön myötä, mutta toimenpiteet korvaustasoineen pysyvät pitkälti viime vuoden kaltaisina. Uudessa eläinsuojelulainsäädännössä muutoksia on muun muassa eläinten juomaveden saantiin, sairas- ja hoitotiloihin, eläinten kytkemiseen ja kivuliaisiin toimenpiteisiin liittyen.

Tukihakemuksen liitteeksi hyvinvointikorvauksessa tarvitset viime vuoden tapaan 2024 vuodelle päivitetyn hyvinvointisuunnitelman, voimassa olevat eläinryhmäkohtaiset ruokintasuunnitelmat ja rehuanalyysitulokset syötössä olevista rehuista. Tee tarvittaessa mittauksia pinta-alavaatimusten täyttymisestä ja suunnittele mahdollisen laidunnuksen tai jaloittelun toteutuminen sekä muiden toimenpiteiden toteutuminen.

Tukiehdot ja hakuohjeet löytyy tuttuun tapaan Ruokaviraston verkkosivuilta. Muista siis tarkastaa ennen hakemuksen täyttöä, mitä tukiehdot vaativat ja mihin olet sitoutumassa. 

Voit myös olla yhteydessä meihin asiantuntijoihin, niin varmistetaan yhdessä ehtojen soveltuvuus ja toteutuminen tilallasi. Halutessasi asiantuntija tekee myös tukihaun puolestasi. 

Hyvää Uutta Vuotta 2024!