Kasvinsuojelututkinto nyt vain 40 € (sis. alv), yrittäjä- ja yritysjäsenillemme 35 €! Suorita tutkinto nyt

Katse ruokinnan kannattavuuteen

3 min lukuaika

Ruokintapöydällä

Artikkeli on julkaistu alun perin Nauta-lehdessä 01/2025.

Ida Korhonen Ruokintapalveluiden kehityspaallikko Kuva Jenni Hamynen 1
Seurantalaskelmista ja tuotosseurannan tuloksista on havaittu, että korkeimmat tuotostasot ovat hyvän eläinaineksen ja säilörehun tulosta.

Viime vuosina on nähty nopeita muutoksia maidon ja rehujen hinnoissa ja ostorehut ovat merkittävä kuluerä maitotilalla. Taloudelliseen tulokseen vaikuttavat myös monet muut tekijät. Maidontuotannon kausivaihtelusta on puhuttu pitkään ja syitä tälle on yritetty etsiä. Taustalla on todennäköisesti monen tekijän yhteisvaikutus, jolloin maitomäärä poikkeaa joillain tiloilla enemmän kuin toisilla.

Tuotosseurannan tilastojen mukaan vuoden 2024 alhaisimmat maitomäärät olivat syys- ja lokakuussa. Poikkeama on noin kilon alaspäin, mutta hyvät pitoisuudet ovat pitäneet energiakorjatun maitotuotoksen samalla tasolla.

Miksi tämän syksyn maitomäärät ovat aiheuttaneet erityisen paljon harmitusta? Vuoden 2023 todella sulavien 1.satojen jälkeen moni tavoitteli vuodelle 2024 hieman suurempaa satomäärää. Koska kesät eivät ole identtisiä, viime kesän ensimmäisen sadon paras korjuuhetki oli todella vaikeaa määrittää. Massaa ei näyttänyt olevan ja raakavalkuaiset kasvustoissa huitelivat yli 200 g/kg ka, eli kasvupotentiaalia oli vielä käyttämättä.

Kun lopulta päätös niitosta tehtiin, jäätiin edellisvuoden sulavuudesta selkeästi jälkeen. Alueelliset kuivuusjaksot saivat aikaan sen, että myös toisen sadon kanssa piti jäädä odottamaan massaa. Näin ollen toisenkin sadon sulavuus on keskimääräisesti heikompi.

Meillä on siis säilörehujen suhteen pieni takamatka syönti-indeksin ja energian suhteen. Tämä näkyy KarjaKompassin seurantalaskelmista niin, että väkirehujen käyttö ruokinnassa lisääntyi syksyllä 2024 syksyyn 2023 verrattuna, kun taas dieetin kokonaissyönti-indeksi heikkeni, kuten oheisen taulukon luvut kertovat.

Odotukset maitomäärien suhteen ovat olleet suuremmat, joten moni tila lähti etsimään keinoja puuttuneiden litrojen löytämiseksi. Ruokinnan optimointi tarkoittaa sitä, että ruokintaa suunnitellaan kotoisten rehujen pohjalta niin, että ostorehut täydentävät niitä mahdollisimmin hyvin, ottaen huomioon taloudellisen kannattavuuden.

Ruokinnan kate on parantunut

Ovatko syksyn pienemmät litratuotokset sitten heikentäneet taloudellista tulosta? Varsinkin alueilla, joilla maidon litratuki on käytössä, on totuttu tavoittelemaan suurempia maitomääriä taloudellisista syistä. Vuoden 2024 rehuissa on ollut hyvin valkuaista, joten valkuaisrehujen määrää ruokinnassa on saatu pienennettyä.

Maidon hinnan positiivinen kehitys ja hyvät pitoisuudet yhdistettynä alhaisempiin ostorehukustannuksiin ovat parantaneet ruokinnan katetta maitotuotto-rehukustannuksen perusteella. Syksyn 2023 maidon hinta oli hyvä, mutta se ei kompensoinut rehujen hintaa yhtä hyvin kuin vuonna 2024, kuten oheinen taulukko kertoo. Säilörehun laskennallinen tuotantokustannus on molempien vuosien osalta 20 snt/kg ka.

Hyvä terveystilanne parantaa kannattavuutta

Toinen kokonaisuuteen vaikuttava asia on se, että syksy sujui eläinterveyden näkökulmasta vaivattomasti. Hyvä terveystilanne tarkoittaa vähemmän erottelumaitoa, uusintasiemennyksiä sekä työtä. Seurantalaskelmista ja tuotosseurannan tuloksista on havaittu, että korkeimmat tuotostasot ovat hyvän eläinaineksen ja säilörehun tulosta. Tämä näkyy korkeana kuiva-aineen syöntinä ja ruokinnan tehokkuutena.

Oman silmän treenaaminen tunnistamaan poikkeamat navetalla auttaa reagoimaan nopeasti ongelmatilanteisiin. Tässäkin asiassa kannattaa muistaa kohtuus. Kun maitoa ei lähde lehmistä totutulla tavalla, jossakin vaiheessa tekee mieli laittaa paniikkivaihde silmään ja kokeilla kaikkea. Muutosten tekeminen viikoittain voi hankaloittaa tilannetta, kun ei päästä aidosti tarkastelemaan yhden muutoksen vaikutusta. Muistetaan siis, että pötsin tottuminen muutoksiin vie aikaa, joten maltti on valttia.

Tulokseen vaikuttaa moni asia

Miten sitten arvioida, onko oman karjan tilanne syksyisin sellainen, että siihen kannattaa kiinnittää huomiota? Yksi tapa on verrata maitomääriä eri tuotoskausilla ja tuotantovaiheilla eri vuosilta. Esimerkiksi vastapoikineilla maitomäärät voivat olla alhaisemmat jo heinä-elokuussa, mutta keskimaidossa tämä näkyy viiveellä.

Hyödynnä käytettävissä olevat tuotosseurannan raportit! Taustatekijät on hyvä selvittää, mikäli kyseessä on useamman kilon poikkeama. Ulkopuolisen tekemät havainnot lehmistä, olosuhteista ja syötettävistä rehuista voivat auttaa löytämään tekijöitä, joilla maksimoida kuiva-aineen syönti kaikkina vuodenaikoina.

Viime vuosina on nähty nopeita muutoksia maidon ja rehujen hinnoissa ja ostorehut ovat merkittävä kuluerä maitotilalla. Taloudelliseen tulokseen vaikuttavat myös monet muut tekijät. Tarkemman kustannusvaikutuksen arvioimiseksi kannattaa kokeilla Maidon yksikkökustannuslaskuria, joka löytyy Minun Maatilani -ohjelmasta.
 

Lehmat navetta maitotila Johanna Viren 6

Kaipaatko sparrailukumppania ruokinta-asioihin?

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme, autamme mielellämme!

Asiantuntijahaku