Viime hetken viilauksia viljelysuunnitelmiin

2 min lukuaika

Ruohonjuurella

Viljelysuunnitelmissa varmistellaan vielä nykyisten tukiehtojen täyttymistä. Erityisesti mietityttää viljelykiertovaatimus. Viljelykiertoa kannattaa kuitenkin suunnitella muutenkin kuin tukimenetysten pelossa. Pelkkä viljanviljely ei nykymaailmassa kannata ja viljan monokulttuuri syö kasvukuntoa.

Takatalvi huhtikuu24 kuva Netta Lepparanta

Takatalvi hillitsee innokkaimmankin kylväjän menohaluja kevätkylvöille. Ensimmäisiä talvehtivien kasvustojen lannoituksia on jo ehditty harvakseltaan tehdä, kun pelto kantaa hyvin. Kukaan ei vielä tiedä, mitä orastava kasvukausi tuo tullessaan, vaikka lumen alta paljastuvat syysviljakasvustot herättelevätkin toiveita onnistuneesta talvehtimisesta.

Kevät näyttää nyt viipyilevän, mutta muutama lämmin, aurinkoinen päivä ja maltillisesti ropiseva kevätsade voivat muuttaa tilanteen nopeasti etenkin, kun routaa ei juurikaan ole. Silloin pitää olla valmiudessa, ettei menetetä arvokasta kevätkosteutta.

Suunnitelmat alkavat olla viimeistä silausta vailla; vielä kuitenkin varmistellaan nykyisten tukiehtojen täyttymistä. Erityisesti mietityttää viljelykiertovaatimus, joka haastaa esimerkiksi silloin, jos hallintaan tulee uutta peltoa, kasvulohkojen rajaukset muuttuvat tai kasvia tarvitsee vaihtaa kylvöjen jumittaessa ja viivästyessä.

Viime kasvukaudelta mahdollisesti perityt kasvitauti- ja rikkakasviongelmat kannattaa myös muistaa. Niihinkin tepsii hyvä viljelykierto. Toki esimerkiksi punahomeiden ja toksiinien torjunnassa hyvälaatuinen kylvösiemen on verraton apu.

Viljelykierto raamittaa päätöksentekoa

Viljelykiertoa kannattaa suunnitella muutenkin kuin tukimenetysten pelossa. Pelkkä viljanviljely ei nykymaailmassa kannata ja viljan monokulttuuri syö kasvukuntoa. Kasvinvuorotusta voi myös monipuolistaa ja tukiehtoja täyttää nopeasti kasvuun lähtevillä välikasveilla, jotka kylvetään puinnin jälkeen pitämään pellon pintaa kasvipeitteisenä. Välikasvi ei vaadi välttämättä paljoa työtä tai isoa satsausta, syysviljakin kelpaa.

Kerääjä- ja aluskasvit ovat sukua välikasville ja toimittavat samalla tavalla kasvipeitteisyyden virkaa. On hyvä muistaa, että ärhäkkä italian raiheinä ei ole ainoa vaihtoehto kerääjäkasviksi, jos se on osoittautunut hankalaksi kilpailijaksi ja haitannut puintia.

Vaihtoehtoja on hyvä pohtia yhdessä asiantuntijan kanssa. Hyväksi avuksi suunnittelussa ovat usein osoittautuneet MobiWisulla talteen kirjatut kokemukset edellisiltä vuosilta.

Ei väkisin kevätviljaa

Vielä ei olla myöhässä, mutta aikaista kevättä tästä ei tule, normaali korkeintaan. Jos pellolle ei päästä ajoissa, on turha siis kylvää viljaa hinnalla millä hyvänsä, kun markkinat näyttävät tukkoisilta ja kannattavuus on alamaissa. Kevätrypsillä kannattanee korvata viljaa joillakin lohkoilla varmistaen kuitenkin menekkiä sopimuksella. Monipuoliset maanparannuskasvustot ja monimuotoisuuspellot kannattaa myös pitää mielessä.

Ota yhteyttä!