Kasvinsuojelututkinto nyt vain 40 € (sis. alv), yrittäjä- ja yritysjäsenillemme 35 €! Suorita tutkinto nyt

Tattarista taloudellista tehoa ja ekologista etua

2 min lukuaika

Ruohonjuurella

Tattaripelto kukinnan alkuvaiheessa 1 Kuva Riitta Perainen
Tattari on suosittu gluteenittoman ruoan raaka-aine ja proteiinipitoinen lisä muihinkin ruokavalioihin.

Keskisen Mylly Mänttä-Vilppulassa on jalostanut tattaria vuodesta 1994 saakka. Markku ja Aila Vitikaisen luotsaaman yrityksen kuluttajatuotteita löytyy S- ja K-ryhmän kaupoista ja tukusta ammattikeittiötuotteita. Gluteenittomat leipomot ovat yrityksen suurin asiakasryhmä. Mylly työllistää yrittäjäpariskunnan lisäksi kuusi työntekijää.

- Tähän tilanteeseen pääseminen on vaatinut meiltä paneutumista osaamiseen, erilaistumista, oikeiden asioiden tekemistä ja tietysti vähän onneakin, kertoo Markku Vitikainen.

-  Nyt haemme lisää uusia sopimustuottajia. Raaka-ainehankinnan hajauttamisella eri puolille Suomea pyrimme minimoimaan säästä johtuvia riskejä. Raaka-ainetuottajien siemenhuoltoa tuemme viljelyttämällä sopimuspohjaisesti sertifioitua siementä, Vitikainen jatkaa.

Kilomääräisesti tattari ei pärjää muille puitaville viljoille. 

- Taloudellisesti tattari on monena vuonna ollut kilpailukykyinen viljoihin verrattuna, sillä se tuotetaan pienillä panoksilla: niukalla lannoituksella ilman kasvinsuojeluaineita. Myös kuivaus- ja kuljetuskustannukset ovat pienemmät kuin viljoilla, kertoo Vitikainen. 

Tattari osana kestävää viljelykiertoa

Ari Pummila Keuruulta on viljellyt tattaria Keskisen Myllylle jo pitkään. 

– Yksi merkittävä syy tattarin viljelyn aloittamiseen on sen myöhäinen korjuuajankohta, jolloin sadonkorjuun ruuhkahuippuja pystyy tasaamaan, Pummila kommentoi.

–  Tattari on hyvin hallanarka, joten aloitankin kylvön vasta kesäkuun 10. päivä, kun hallanvaara on varmasti ohi, yrittäjä summaa.

Luomuviljelyyn tattari sopii erinomaisesti. ProAgrian asiantuntijat tekevät viljelysuunnitelman, jossa tattari on osana viljelykiertoa.

–  Meillä tattari on viljelykierrossa kaksivuotisen viherlannoitusnurmen jälkeen. Tattarin jälkeen vuorossa on rehuherne ja sen jälkeen kaura tai ohra. Tattari menee gluteenittomia tuotteita valmistavalle Keskisen myllylle, joten on tärkeää, että tattarin joukossa ei ole viljan siementä. Kaksivuotinen nurmi on sen vuoksi hyvä esikasvi tattarille, Pummila sanoo.

–  Ravinteiden puolesta tattari sopii tilallemme hyvin. Se tuottaa parhaiten satoa hietamoreenimaalla, hiukan karuissa oloissa vähällä typellä.

Pummilan tilalla on käytössä pölytyspalvelu. Mehiläispölytyksen vaikutus satoon on merkittävä. 

–  Tattarin kukinta alkaa heinäkuun alkupuolella, noin 3–4 viikkoa kylvöstä. Heinäkuun aikana pölyttyneistä kukista muodostuvat pähkylät ehtivät varmimmin kehittyä riittävästi ennen hallaa, Pummila summaa.