Nurmiryhmät aktiivisia Etelä-Pohjanmaalla

2 min lukuaika

Ruohonjuurella

Mitä teen toisin, että nurmen satotaso nousee 2000 kg ka/ha?

Wp 20160922 11 15 09 pro

Etelä-Pohjanmaan ensimmäiset nurmiryhmät aloittivat viime syksynä. Osallistujia saatiin viime kevään pellonpiennarpäivästä ja mukaan ilmoittautui syksyllä vielä lisää, kaikkiaan osallistujia oli kahden ryhmän verran. Osallistujia oli mukavasti eri puolilta maakuntaa, mikä koettiin hyväksi ryhmissä ja eri tuotantosuuntia ja –tapoja oli edustettuna myös, näin saatiin näkökulmaa ja kokemuksia enemmän. Vetäjänä toimii Marita Jääskeläinen ProAgria Etelä-Pohjanmaalta ja Anu Ellä ProAgria Länsi-Suomesta.

Tapaamisia oli talven mittaan neljä ja seuraavan kerran tavataan pellonpientareella toukokuun lopussa. Aiheita käsiteltiin tiivistetysti tapaamiskerroissa; paria aihetta per kerta. Yleensä nurmiryhmät on ajoitettu kahden vuoden jaksoon ja näin aiheeseen on jäänyt enemmän aikaa eli aika nopsasti edettiin. Ajanjaksoltaan pidempi kuin vuosi on parempi, koska ryhmän tapaamiskertojen myötä tunnelma tiivistyy ja keskustelu muuttuu avoimemmaksi, kun tutustutaan toisiin.

Mitä teen toisin satotason saavuttamiseksi? 8000 -> 9200 -> 10200 kg ka/ha

Nurmiryhmäläisten satotasot olivat keskimäärin hiukan vajaat 8000 kg ka/ha. Kevään kysyttiinkin mitä itsekukin aikoo tehdä toisin satotason nostamiseksi. Kylvöjälki, täydennyskylvö, erityisesti seoksen monipuolistaminen ja uudet lajit kokeiluun nousi kärkipäähän, unohtamatta maan kasvukuntoon vaikuttavia tekijöitä. Ravinteet ja niiden merkitys avautuivat ryhmäläisille uudella tavalla ja nämä aiotaan ottaa huomioon jatkossa omissa toiminnoissa. Toiminta nurmiryhmässä koettiin myös satotasoa parantavaksi. Kommentteina miksi kannattaa lähteä nurmiryhmään mukaan, osallistujat kertoivat seuraavasti:

”jaetaan eri kokemuksia ja hyviä käytäntöjä ja saadaan uusia ideoita”

”toiminta on ollut soveltavaa”

”saanut hyvin sparrausta”

”porukassa tulee esille enemmän kysymyksiä ja niihin vastauksia ja voi vielä kysyä tarkentavia kysymyksiä”

”alkututustumisen myötä tunnelman syventyminen; useat tapaamiset syventävät”

”suosittelen muillekin nurmiryhmään liittymistä”

”tulee tarkemmin ajateltua peltopinta-alan käyttöä, valikoimaa lisää kasvustoihin”

Etelä-Pohjanmaan ryhmät tapaavat tällä viikolla nurmihavainnoilla pellolla. Alustavan pikakyselyn perusteella aika moni olisi lähdössä mukaan jatkoryhmään syksyllä. Toiminta siinä on jatkumoa nyt käydyille asioille ja vielä kokonaisvaltaisempaa ja tilakohtaiseksi menevää. Samalla otetaan eurotkin näkyviin vertailemalla kustannuksia. Nurmiryhmään kuuluvilla on käytössä muissa maakunnissa toimivien ryhmien tuloksia vertailupohjaksi. Hyviä ideoita ja vinkkejä jaetaan ryhmäläisten keskuudessa yli maakuntarajojen. Toiveita olikin jo heitetty tehdä oppimismatkaa muihin maakuntiin. Joka vuosi nurmiryhmäläiset tekevät matkan johonkin ulkomaille oppimaan uusia juttuja. Länsi-Suomen ryhmät ovat olleet koolla jo useita vuosia ja intoa piisaa tavata vielä ja tuloksia ovat ne tapaamiset tuottaneet. Ei kun perässä vaan kaikki muutkin maakuntien ryhmät!

Kirjoittaja:

Marita Jääskeläinen

ProAgria Etelä-Pohjanmaa

Kuvat: Anu Ellä