Nurmikuulumisia Pohjois-Pirkanmaalta

2 min lukuaika

Ruohonjuurella

Huonoin kevät 30 vuoteen?

Esko2

Kasvustokäynneillä kuului seuraavia kommentteja: ”Eihän täällä kasva kuin voikukka.”, ”Huonoin kevät 30 vuoteen.” ”Millähän lehmät ensitalvena ruokitaan?” ”Tänä vuonna ei kasva kuin rikkakasvit”

Kasvustot kieltämättä olivat poikkeuksellisen huonoja. Rikkakasvit kasvoivat hyvin niilläkin tiloilla joilla ne yleensä eivät aiheuta ongelmaa. Märkä ja kylmä kevät viivästyttivät nurmien kasvuun lähtöä, ajoissa tehty täydennyskylvö oli havaittavissa vasta reilun 3 viikon kuluttua kylvöstä. Varsinkin timotei näytti kärsineen olosuhteista, nata kasvustot ovat lähteneet paremmin kasvuun. Ongelmia pahensi liian märkään peltoon painavalla kalustolla tehty täydennyskylvö tai lietteen multaus. Nurmien kasvinsuojelu jäi myös suurimmalta osalta tiloista tekemättä. Oli liian kylmää, tuulista, sateista tai muita kevättöitä.

Kuvassa veden kyllästämään maahan painavalla koneella yli kuukausi ennen kuvan ottoa tehdyn täydennyskylvön tulosta.

Kasvustot ovat kärsineen myös typen puutteesta. Vaalean vihreän sävyisiä peltoja näkyi, vaikka NPK lannosta oli viety 400 kg/ha. Tuplalannoituksen saaneet kohdat pelloilla erottuivat poikkeuksellisen hyvin. Apilat lähtivät melko myöhään kasvuun, typensidonta niillä näytti olevan kesäkuun alkupuolella hyvässä vauhdissa.

Apilat olivat päässeet kesäkuussa vauhtiin, kuvassa paikalliskantaa olevan puna-apilan juuri.

Tätä kirjoittaessani 18.6. osalla tiloista on ensimmäinen sato on tehty, jotkut tekee tällä viikolla ja viimeiset juhannuksen jälkeen. Satomäärä ensimmäisen sadon osalta on n. 50-75 % normaalista kevätsadosta. D-arvoennusteen mukaan D-arvo olisi heinänurmella alueella vieläkin 743. Mielenkiinnolla odottelemme tuloksia ensimmäisen sadon rehuanalyyseistä.

9.6.2015 kuvattu syksyllä 2014 perustettu ja keväällä täydennetty säilörehunurmi. Tämän lohkon osalta ei rehun tekoon ole asiaa ennen kesäkuun loppupuolta.

Kirjoittaja:

Esko Havumäki, talous- ja kasvintuotannon asiantuntija

ProAgria Etelä-Suomi ry, Pirkanmaan aluetoimisto

Matkapuhelin 040-7424981

Sähköposti esko.havumaki@proagria.fi

Kotisivu https://etela-suomi.proagria.fi/etusivu