Nurmi 2015 tapahtumassa esiteltiin työvälineitä satotason nostoon

2 min lukuaika

Ruohonjuurella

Nurmi 2015 tapahtuma keräsi jälleen sankoin joukoin viljelijöitä ympäri maata kesän laajimpaan nurmitapahtumaan.

Työnäytökset kiinnostivat

ProAgria osallistui tänä vuonna tapahtumaan useamman ProAgria keskuksen voimin yhteisosastolla. Paikalla olivat kaikki nurmituotannon valtakunnalliset huippuosaajat täydennettynä paikallisilla nurmiasiantuntijoilla. ProAgrian osastolla oli esittelyssä mm. nurmilautanen, jolla voidaan mitata kasvuston kuiva-aine sato heti pellolla. Vastaavia mittalautasia onkin tänä kesänä hankittu useammalla keskukselle kasvustokäyntien työvälineeksi.

Laite on kehitetty Uudessa-Seelannissa laidunlohkojen kasvustojen mittaukseen, jossa se on hyvin laajassa käytössä. Suomen oloihin soveltuvaksi laitteeseen on tehty oma pidennetty varsi ja laskuriin on kehitetty entisen Mtt:n toimesta omat laskentakaavat. Käytössä on kolme eri kaavaa lehtevyyden mukaan.

Esittelyssä oli lisäksi kaksi penetrometriä maan tiiviyden mittaukseen. Laitteet herättivät suurta kiinnostusta osastolla vierailleissa viljelijöissä. Märän kesän jälkeen peltojen tiivistyminen ja niiden korjaus toimenpiteet herättivät paljon keskustelua. Peltojen tiiviyden arviointiin penetrometrillä on mahdollista käyttää Neuvo2020 rahaa.

ProAgria Etelä-Pohjanmaa oli tuonut osastolle koneellisen maanäytteen ottolaitteen. Laitteisto oli rakennettu Gaator merkkiseen ”mönkijään”. Nykyinen kalusto oli ollut muutamia vuosia käytössä.

Laitteistoa on kehitetty kokoajan eteenpäin ja tavoitteena onkin että näytteenoton jälkeen maanäytteiden tilauksen saisi laitettua koneen laitteistolta suoraa sähköisesti eteenpäin. Koneen kuljettajan Juha Mäkelän mukaan tilat ovat yhä enemmin siirtyneet käyttämään koneellisen maanäytteen ottopalvelua Etelä-Pohjanmaalla.

Yara esitteli nurmiruuduissa havainnollisesti nurmenkasvun, kun lannoitus on tehty heti korjuun jälkeen, viikon päästä ja kahden viikonpäästä korjuusta. Erot olivat hyvin selvästi nähtävissä ruuduissa.

Märän kesän jälkeen nurmien lannoitus kuin lehtilannoitteiden käyttö kiinnostivat viljelijöitä. Lisäksi Yaran uudistunut lannoitetarjonta esiteltiin näyttelyssä. Useammalla viljelijällä olikin tarkoituksena siirtyä ensi vuonna käyttämään enemmin moniravinteita kuin aikaisemmin tämän vuoden hyvien kokemusten perusteella.

ProAgrian osastolla keskusteltiin nurmen ajankohtaistilanteesta ympäri Suomen näyttelyssä vierailleiden viljelijöiden ja asiantuntijoiden kanssa. Kuvassa oikealla nurmipienryhmäläisiä Satakunnasta.

Kuvat: Anu Ellä ja Olli Valtonen

Kirjoittaja:

Olli Valtonen

Erityisasiantuntija, Nurmi ja Luomu

ProAgria Oulu

Pajatie 5

85500 Nivala

0407355519