Monipuolistanpa laidunnurmia yksivuotisilla

2 min lukuaika

Ruohonjuurella

Laidunkiertoon olisi kiva saada välillä vaihtelua!

Kesa2015 155 outik2

Laidunkiertoon olisi kiva saada välillä vaihtelua! Varsinkin, jos laitumet ovat omassa viljelykierrossaan, ja uusiminen tapahtuu nurmelta nurmelle, niin monivuotisen laitumen jälkeen olisi hyvä olla jokin yksivuotinen kasvi välissä. Yleisin käytössä oleva 1-vuotinen nurmikasvi on ollut perinteisesti italian raiheinä tai seoksena viljakasvin kanssa.

Itseään voisi haastaa ja samalla tarjota Mansikillekin kuten pellon pieneliöstöllekin ja maan rakenteelle erilaisilla juuristoilla varusteltuja laidunkasveja! Yksivuotisen raiheinän ja viljan lisäksi löytyy kyllä muita 1-vuotisia kasveja pienen miettimisen jälkeen:

  • virnat (ruis- ja rehuvirna)
  • veriapila
  • persianapila

Rehuvirna on parhaimpia yksivuotisia typensitojakasveja ja sopii raiheinän kanssa hyvin. Suosituin lajike suomessa on viljelyvarma Ebena. Kylvömäärä 40 – 60 kg/ha.

Ruisvirna on nimensä mukaan syysyksivuotinen kuten syysruis, mutta keväällä kylvettynä se kasvaa syksyn pakkasiin saakka. Kestää paremmin kuivuutta ja happamuutta kuin rehuvirna. Lajikkeista Hungvillosa ehkä tunnetuin. Kylvömäärä 30 – 50 kg/ha.

Persianapila on vaatimaton palkokasvi, ja sen juuristo on matala. Mutta kukkii pitkään, ja on myös hyvä mehiläiskasvi. Niiton jälkeen se kasvaa tehokkaasti ja kestää myös pakkasia. Se voi jättää typpeä peltoon noin 30-40 kg/ha. Kylvömäärä seoskasvustoissa on noin 8-12 kg/ha.

Laidunnus on taitolaji tosiveitikoille eli sitä paremmat sadot ja hyödyt saa, kun laidunnus on suunnitelmallista ja kierto toimii aktiivisesti. Liian isot lohkot ja liian voimakas lannoitus ja muu ruokinta voi heikentää laitumen hyväksikäyttöä, kun taas liian tarkka syöttäminen heikentää laitumen jälkikasvukykyä.

Kokemuksia laidunseoksesta eteläsavolaiselta tilalta kesältä 2015

Tulipa sitten rohkaistuttua tänä suvena ja laitettua seuraavanlainen seos eteläsavolaiselle pellolle seuraavalla reseptillä:

Ebena-rehuvirnaa 35 kg/ha

Italian raiheinää 20 kg/ha

ohraa 30 kg/ha

Lannoitus oli pelkkä lietelanta 30 tn/ha. Kesällä tehty puhdistusniittoa 2 kertaa tähän mennessä, kun syöttökertoja 3 kpl.

:) kasvusto onnistui ja virnat ovat syksyä myöten rehevöityneet, niin kuin pitävät tapanaan

:) lehmät ovat tykänneet virnasta

:) maitomäärät ovat nousseet tällä laitumella

:) hyvä kun tuli kokeiltua

:( virna/viljamäärä olisi voinut olla vähän isompi

:( tällaista laidunta olisi voinut olla enemmän

Monipuolisen yksivuotisen laidunseoksen tekeminen on kuin kokkausta! Sinulla on olemassa jokin perusresepti ja sitten tilanteen mukaan sovellat sitä; lisäilet niitä aineksia mitä on ja teet välillä uusia kokeiluja! Toivottavasti lehmäsi/ karjasi kiittävät sinua ja mielikuvitustasi ”täysillä tankeilla”!

Kirjoittajat:

Outi Kiesilä ja Riitta Savikurki, ProAgria Etelä-Savo

https://etela-savo.proagria.fi/