Laidunyhdistys ry:n säätiön valtakunnallinen nurmipalkinto Hovin tilalle Etelä-Karjalaan

2 min lukuaika

Ruohonjuurella

Valtakunnallisen nurmipalkinnon saajaksi valittiin tänä vuonna Petri ja Tanja Hovin maitotila Lappeenrannasta.

Kuva: Heikki Silander

Valtakunnallisen nurmipalkinnon saajaksi valittiin tänä vuonna Petri ja Tanja Hovin maitotila Lappeenrannasta. Palkinto ja kunniakirja luovutettiin KoneAgria näyttelyn yhteydessä Jyväskylässä.

Hovin tilan kokonaisviljelyala on 131 hehtaaria, josta nurmen osuus on yli 60 prosenttia. Tilalla on 65 lehmää ja lisäksi nuorkarja. Säilörehusatoa tilalla on tänä kasvukautena saatu 7000 kiloa kuiva-ainetta hehtaarilta. Tilan nurmet uusitaan joko puitavan suojaviljan tai säilörehuksi korjattavan vihantaviljan avulla. Tilalla on kokemusta myös valkuaiskasveja sisältävän seoksen käytöstä nurmen suojakasvina. - Kasvustojen seuraaminen, täydennyskylvön käyttö ja kasvustojen ravinnetasapainosta huolehtiminen ovat tilan nurmituotannon kulmakiviä. Huolellisuus ja tarkkuus rehunkorjuun yhteydessä puolestaan varmistavat rehun laadullisen onnistumisen. Korjuuajankohdan ja ruokinnan optimoinnissa tila hyödyntää rehu-, korjuuaika- ja raaka-ainenäytteitä, kertoo valintaperusteista Laidunsäätiön edustaja Jaakko Helminen onnitellen Hovin maitotilan yrittäjiä.

Tila on mukana nurmentuotannon benchmarking-pienryhmässä, joka toimii ProAgria Etelä-Suomen toteuttamassa Kaakkois-Suomen Elinvoimainen maatilatalous ELINA –hankkeessa. Tila on myös aiemmin ollut aktiivisesti mukana Etelä-Karjalan nurmisatokerhon toiminnassa ja muissa maakunnassa toteutetuissa nurmituotannon kehittämishankkeissa.

Etelä-Karjalassa nurmia viljellään noin 17500 hehtaarilla, mikä on lähes kolmannes maakunnan peltoalasta. Nurmi on tärkein rehustuksen komponentti maito- ja naudanlihantuotantoa harjoittavilla tiloilla. Tilakohtaisesti onnistuminen nurmentuotannossa on erittäin ratkaisevassa asemassa ajatellen kokonaiskannattavuutta.

Nurmikisan palkintona on tänä vuonna viljelijäparin matka Eurotier-näyttelyyn Hannoverissa. Palkinto ja kunniakirja luovutettiin perjantaina 12.10. Jyväskylässä KoneAgria-näyttelyn yhteydessä. Palkinnon jakoivat Laidunyhdistys ry:n säätiön varapuheenjohtaja Jaakko Helminen ja ProAgria Etelä-Suomen nurmiasiantuntija Asko Laapas.

Kuvassa Petri Hovi, kuvaaja Heikki Silander.

Petriä ja Tanjaa valinnasta onnitellen!

Asko Laapas

Nurmiasiantuntija

ProAgria Etelä-Suomi